Metges, infermeres i la resta de personal sanitari de Catalunya faran vaga en gener de 2023. Tornen a sortir al carrer per denunciar unes condicions laborals que no els permeten oferir una assistència adequada a la ciutadania. Els primers a posar aquesta vaga sobre la taula van ser el sindicat Metges de Catalunya a finals de novembre, i la resta de sindicats s'hi han anat sumant per fer una protesta unitària de tot el sistema, però cada col·lectiu amb les seves pròpies reivindicacions. Tot i que el Departament de Salut sempre ha estat obert a negociar amb els sindicats, aquestes reunions no han arribat fins una setmana abans que comenci la vaga, i, de moment, les trobades han estat infructuoses. Primer, la Generalitat es va reunir amb Metges de Catalunya, però, tot i la bona sintonia, no es van aconseguir arribar a acords per desconvocar la protesta, i de fet, l'han ampliada tres dies més: l'1, 2 i 3 de febrer. També s'ha trobat amb la Mesa Sindical de Sanitat, però el resultat ha estat el mateix. La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, formada pel sindicat Infermeres de Catalunya, Catac-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, Usoc, Fapic i Coordinadora Obrera Sindical, han desconvocat la vaga per al 25 i 26 de gener, per un defecte de forma, però mantenen les manifestacions.
Qui convoca la vaga a la sanitat?
Els metges van convocar la vaga per als dies 25 i 26 de gener, dos mesos enrere, i la resta de sindicats es van anar sumant a la protesta. Davant el fracàs de les negociacions amb Salut, Metges de Catalunya ha ampliat la vaga 3 dies més, l'1, 2 i 3 de febrer. La Intersindical també va convocar vaga per al 24 i 25 de gener. Mentre que el segon dia coincideix amb el primer de les reivindicacions de Metges de Catalunya, van optar, segons expliquen en un comunicat, per convocar un dia diferenciat (el 24) per "no quedar a l'ombra de cap col·lectiu de treballadors". Infermeres de Catalunya va anunciar que s'adheria a la convocatòria per al 24 de la Intersindical. Pocs dies abans del començament de la vaga i de les manifestacions, la Mesa Sindical de Sanitat, que ja havia començat a negociar amb el Departament de Salut, ha anunciat que, per un defecte de forma, han hagut de retirar les convocatòries per a dimecres i dijous, tot i que mantenen les manifestacions.
Com seran les jornades de la vaga de metges, infermeres i personal sanitari?
El 24 de gener, tal com va anunciar la Intersindical, la manifestació tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume de Barcelona a partir de les 11 h. El dia 25, Metges de Catalunya ha fet una crida als facultatius per a concentrar-se davant la seu del Departament de Salut, a la Travessera de les Corts de Barcelona, a les 10:00 h, per sortir en marxa cap a la plaça dels Països Catalans, davant de l'Estació de Sants, per escenificar la fuga de personal a l'estranger, on tenen més oportunitats de feina i millors condicions laborals. Per la seva banda, la Intersindical ha convocat una concentració davant el Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, que coincideix amb la protesta del sector educatiu. Per al dia 26, Metges de Catalunya ha convocat una concentració a les 10:00 a la plaça Sant Jaume, que a les 11:00 h sortirà en marxa cap al Parlament de Catalunya, al parc de la Ciutadella, on es farà una plantada de bates blanques per denunciar la situació en què es troben. Tot i que dissabte 28 ja no hi haurà vaga, a la plaça de Sant Jaume hi haurà una gran concentració tant del sector sanitari com educatiu.
Motius de la vaga
En una entrevista a ElNacional.cat el mes de desembre, el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, va explicar que les seves reivindicacions giren al voltant de millorar l'atenció assistencial i fer més atractiu el sistema sanitari català. Segons explicava el professional, les primeres no són condicions laborals, sinó la manera en què els metges es veuen obligats a atendre els pacients, cosa que "només es pot resoldre en una taula específica". Per altra banda, també denunciava que s'havien de millorar les condicions laborals i retributives, per aconseguir una bona conciliació laboral i familiar. Per la seva banda, la presidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, Núria Guirado, explicava a aquest diari que reivindiquen "un reconeixement laboral, professional i social per a poder desenvolupar la feina en millors condicions i oferir la millor assistència possible a la ciutadania". Pel que fa a la Intersindical, denuncien que aquest any 2023 hi ha un seguit de problemes al sistema sanitari que s'han cronificat: "Sistema sanitari col·lapsat, hores d’espera i angoixa per als pacients, professionals donant-ho tot i perdent poder adquisitiu any rere any i amb una feina precaritzada".
Negociacions amb Salut
Aquesta última setmana, el Departament de Salut s'ha reunit amb Metges de Catalunya i amb la Mesa de Sanitat, però de manera infructuosa. A la trobada amb els metges, aquests van demanar a la Generalitat "concreció i calendari" de les propostes per a millorar la situació dels treballadors i desconvocar les mobilitzacions. El segon col·lectiu també va lamentar una manca de concreció, calendari i pressupost per a millorar les condicions dels treballadors, motiu pel qual mantenien la vaga. Amb tot, ara l'han eliminada per un defecte de forma.
Serveis mínims a la vaga de metges, infermeres i personal sanitari
Tot i que encara no se sap quins serveis mínims hi haurà per a la vaga sanitària, i a l'espera que el Departament de Treball ho comuniqui, a les vagues anteriors es va decretar un 100% a les urgències i un 40% a l'atenció primària.