Es calcula que al voltant del 17% de la població d'Espanya pateix obesitat. En alguns països occidentals gairebé el 40% de la població adulta es veu afectada per aquesta condició o pel sobrepès, amb el risc que comporta per a la salut.
El problema és que la seva prevalença ve acompanyada d'un risc més gran|important de tenir malalties cardiovasculars, com la diabetis, l'arterioesclerosi o la malaltia del fetge gras. I altres més com alguns tipus de càncer, trastorns del son, l'estrès o la depressió també estan relacionades amb el pes excessiu.
Les actuacions que es duen a terme perquè una persona perdi pes ha de veure amb la consecució d'una sèrie d'hàbits de vida saludables a través de la dieta i l'exercici físic. Però de vegades és difícil dur-lo a terme i els que ho aconsegueixen, poden tornar a recuperar de nou el pes perdut.
Un equip d'experts de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Instituto d'Investigació (VHIR) participa en un nou projecte internacional, anomenat Sòcrates, que pretén desenvolupar una plataforma de realitat virtual per millorar el tractament de l'obesitat.
Aquesta plataforma té per objectiu ajudar els pacients amb obesitat en tres objectius. Ajudar que siguin conscients de la seva realitat corporal i que tenen una condició mèdica; superar l'estigma que en el dia d'avui encara existeix respecte a l'obesitat i augmentar la seva autoestima; i capacitar-los per afrontar els canvis d'estil de vida i interioritzar les accions que han de dur a terme per començar a perdre pes. És a dir, el que es pretén és crear una nova realitat en la qual la persona es veurà a si mateixa aconseguint els èxits que es planteja.
El projecte es durà a terme amb 66 persones amb un índex de massa corporal superior a 30, la meitat de les quals formarà part del grup control i rebran recomanacions de salut utilitzant un sistema de realitat virtual. La resta dels voluntaris durà a terme les sessions de realitat virtual plantejades pel projecte Sòcrates. Durant aquestes sessions, els pacients podran veure's a si mateixos en forma d'avatar, amb l'objectiu de ser conscients de la seva situació, i fins i tot podran convertir-se en el seu propi terapeuta, tal com expliquen des de l'Hospital.
"Ens basem en la hipòtesi que les persones es convencen més per les raons que troben elles mateixes per canviar, que no per les que els expliquen els altres. La persona, posada al lloc del terapeuta, podrà descobrir amb més facilitat quins són els seus valors i preferències que li poden facilitar el canvi", assegura la Dra. Dimitra Anastasiadou, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR.
A més, la mateixa plataforma de realitat virtual permetrà veure com l'avatar aconsegueix els objectius i redueix el seu pes, la qual cosa ajudarà la persona a tenir una motivació més gran per continuar.
L'estudi, que està liderat per l'empresa catalana Virtual Bodyworks, en col·laboració amb el VHIR, IDC Herzliya (Israel) i la Universitat de Maastricht (Països Baixos), s'estendrà durant tres anys amb l'objectiu d'adaptar i provar aquesta plataforma que permeti apoderar als pacients amb obesitat per realitzar un canvi cap a un millor estat de salut. L'eficàcia de la tecnologia es validarà amb l'objectiu que a llarg termini pugui ser una solució aplicable en els sistemes de salut.
L'Hospital Universitari Vall d'Hebron serà l'encarregat que, una vegada adaptada la tecnologia a les necessitats de les persones amb obesitat, s'emprovi la seva eficàcia a través d'un assaig clínic.