Professionals de l’Hospital de la Vall d’Hebron han dut a terme el primer trasplantament de pulmó a l’Estat espanyol a un pacient que havia patit la covid-19. En Jordi Soriano, de 51 anys, va estar 127 dies a l’UCI com a conseqüència d’una infecció de pulmons pel coronavirus, dels quals 122 van ser amb oxigenació extracorporal.

L’home no tenia cap patologia prèvia i es va contagiar a finals de gener durant la tercera onada. La segona setmana de febrer va ingressar a l’UCI de l'hospital de Bellvitge amb una pneumònia bilateral i l’ajuda d’un ventilador per a respirar. Cinc dies després, la ventilació mecànica no era suficient i va requerir el suport d'un dispositiu d'oxigenació extracorpòria, conegut per les sigles en anglès com ECMO, una màquina que fa les funcions dels pulmons, extreu la sang del cos i l’oxigena abans de tornar-la. L'ECMO no cura, només ajuda a guanyar temps perquè el pacient es recuperi.

Jordi Prat Morera enfermo Covid tratado ECMO Vall d'Hebron ACN

El pacient, Jordi Soriano / Vall d'Hebron, ACN

No és el primer trasplantament que s'estudia

En aquest cas, els pulmons havien respost a la infecció per coronavirus amb una inflamació massiva que dificultava la seva funció, la de subministrar oxigen a la sang i eliminar el diòxid de carboni. Després de tres mesos connectat, els pulmons no responien, les imatges diagnòstiques no donaven senyals de millora i el centre hospitalari on estava ingressat va demanar una valoració en el Comitè de Trasplantament Pulmonar de la Vall d'Hebron, centre referent a Catalunya, Aragó i Balears en trasplantament de pulmó.

Aquest, va donar llum verda al trasplantament de pulmó, després de superar dos requisits: no tenir la covid-19 activa i que el pacient estigui conscient. El cap de Serveis de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de la Vall d’Hebron, el Dr. Alberto Jauregui, afirma que “tenia els pulmons destrossats, mentre que els altres òrgans funcionaven correctament”. A més, també afirma que aquest tipus de trasplantament ja s’havia estudiat en altres casos, “però en cap cas complien els requisits”. Actualment, el pacient es troba fora de l'UCI i ja no necessita cap suport per a respirar.

trasplante pulmon enefermo Covid Vall d'Hebron Foto Cedida Hospital Vall d'Hebron

El trasplantament de pulmó / Vall d'Hebron

El doctor no havia vist mai uns pulmons en aquest estat

El mateix doctor diu que "mai havia vist uns pulmons així", ja que se'ls va trobar molt més inflamats de com se'ls troben en altres cirurgies. Durant la intervenció, el pacient va estar connectat a una màquina ECMO, per poder afegir assistència circulatòria a la respiratòria i permetre que el cor descansi. 

“L'evolució és bona. El principal problema és que té una miopatia (la pèrdua de força muscular) després de quatre meses a l’UCI”, explica la Dra. Judith Sacanell, del Servei de Medicina Intensiva i referent a l'UCI en trasplantament pulmonar.  A més de la rehabilitació pulmonar, ha fet fisioteràpia, bicicleta i altres exercicis, fet que ha permès que tres setmanes després no hagi de necessitar cap màquina per respirar.

 

Imatge principal: El trasplantament de pulmó / Vall d'Hebron.