L’Hospital Universitari Vall d’Hebron canvia el paradigma dels trasplantaments pulmonars. El centre sanitari referent internacionalment ha dut a terme una doble fita en aquest àmbit. Per una banda, s'ha fet el primer trasplantament pulmonar amb cirurgia completament robòtica del món. Per l'altra banda, també s'ha creat un nou accés per on treure els pulmons, molt menys invasiu. És a dir, s'ha dut a terme el primer trasplantament pulmonar del món completament robòtic i s'ha establert un nou mètode dins de la mateixa intervenció. Aquesta operació pionera s'ha fet en un home de 65 anys que necessitava el trasplantament d’un pulmó a causa d’una fibrosi pulmonar.
Tot plegat fa que aquesta complexa operació sigui menys invasiva i més precisa, fet que facilita la vida al pacient i la feina als metges. "Al Vall d’Hebron feia temps que pensàvem com podíem fer que aquesta cirurgia tan agressiva fos menys invasiva, però sempre topàvem amb la mateixa problemàtica: no se’ns acudia per on podíem treure el pulmó malalt i introduir-hi el nou", explica el doctor Albert Jauregui, cap del de Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar. Finalment, van trobar la resposta: una incisió de vuit centímetres, just per sobre del diafragma. Així doncs, es passa d'una obertura de 30 centímetres a una de menys de 10, de manera que la recuperació és més fàcil.
El robot Da Vinci
Per tal que aquesta nova incisió de vuit centímetres pugui funcionar com a via d'extracció i introducció d'òrgans calen els braços de precisió mil·limètrica del robot Da Vinci. Després de fer la incisió mencionada, aquesta màquina introdueix els quatre braços que té a través de petites incisions (orificis de 8 a 12 mil·límetres d'ample) en diversos punts del tòrax del pacient. Un cop dins, aquests braços són operats pels metges, que poden actuar sobre els òrgans dels de l'interior del cos.
Un cop separat el pulmó del cor, mitjançant els braços robòtics, l'òrgan malalt va ser extret per la ferida subxifoidal. I per la mateixa incisió s'introdueix el pulmó nou, el qual s'uneix al cos utilitzant els braços robòtics.
El doctor Carles Bravo, responsable mèdic del programa de trasplantament pulmonar de l'hospital, destaca que "gràcies a aquesta fita, el programa de trasplantament pulmonar entra en una nova etapa de cirurgia mínimament invasiva amb múltiples avantatges per al receptor del trasplantament pulmonar i, per tant, que millorarà els resultats del programa de trasplantament pulmonar".
Absència de dolor
Antonio Roman és el pacient que s'ha sotmès a aquesta intervenció. Al marge d'algunes complicacions relacionades amb els riscos de qualsevol intervenció, Roman ha remarcat la manca de dolor de tot el procés. Ha agraït la feina de tots els professionals que s'han implicat en el seu cas, així com al donant. "D'ençà que tinc consciència, el dolor ha estat zero", ha subratllat.