La variant delta –detectada per primera vegada a l'Índia– ja suposa el 30% dels casos a Catalunya. De fet, es creu que aquest augment de la variant delta podria comportar el creixement d'aquesta última setmana, ja que s'han detectat més casos en el grup de persones d'entre 10 i 29 anys. Un grup que encara no ha estat vacunat. Salut, de fet, creu que la variant delta podria ser un dels motius d'aquest canvi de tendència i s'espera que en les pròximes setmanes, aquesta variant sigui la dominant.

Símptomes variant delta del coronavirus

Els símptomes més comuns de la variant delta del coronavirus són mal de cap, de coll i secreció nasal. Les dades, recopilades com a part de l'estudi de símptomes Zoe Covid del Regne Unit, suggereixen que aquesta nova variant pot manifestar-se com un "refredat fort", segons detallava un article de la setmana passada el The Guardian. "El coronavirus està actuant de manera diferent ara, és més com un refredat fort", explicava Tim Spector, professor d'epidemiologia genètica del King's College London, que ha dirigit la investigació. "La gent pot pensar que acaba de tenir un refredat estacional i seguir anant a festes... pensem que això és una part important del problema". 

"Des de principis de maig hem estat observant els principals símptomes en tots els usuaris de l'aplicació i no són els mateixos que abans. Aleshores, el símptoma número u és el mal de cap... seguit del mal de coll, secreció nasal i febre". 

Segons el servei de salut pública britànic (NHS, per les seves sigles en anglès) els símptomes clàssics del coronavirus són febre, tos, pèrdua de l'olfacte i el gust. Spector ha exposat a The Guardian que amb la variant delta, la tos sembla ser el cinquè símptoma més comú i la pèrdua de l'olfacte no està entre els deu primers. 

Símptomes variant alfa del coronavirus

En canvi, els símptomes més habituals en la variant alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit– són la febre, la tos seca o el cansament. A més, és bastant freqüent la pèrdua del gust i l'olfacte. També hi ha altres símptomes, una mica menys comuns, com molèsties i dolors, mal de coll, diarrea, conjuntivitis, mal de cap o erupcions cutànies o pèrdua del color en els dits de les mans i els peus.

Pel que fa als símptomes més greus, hi ha dificultat respiratòria o sensació de falta d'aire, pressió al pit o incapacitat per moure's.

Covid persistent

Així, també ha quedat palès que en dones joves s'han donat més casos de Covid persistent. Mentre que els homes més grans de 50 anys tendeixen a patir símptomes més aguts del coronavirus, les dones amb una Covid persistent superen als homes. Per cada home, quatre dones el pateixen. Per què? El juny del 2020, quan els primers informes de Covid persistent començaven a filtrar-se a la comunitat mèdica, els metges intentaven esbrinar aquest misteriós malestar que van detectar. Si bé els casos aguts de coronavirus, en particular els hospitalitzats, tendien a ser homes en la seva gran majoria i majors de 50 anys, els que tenien una Covid persistent durant molt de temps, eren dones i relativament joves

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat / Flickr Niaid