Els càlculs de Salut estimaven que la variant britànica fos la dominant al març. Segon dia de mes i la variant britànica ja supera el 60% dels casos a Catalunya. Segons ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa sobre la campanya de vacunació, els casos de variant brasilera i sud-africana es poden comptar amb els dits de la mà.
Malgrat tot, el secretari ha constatat, tal com mostren les dades diàries del coronavirus, que "seguim baixant". En aquest sentit, ha exposat que s'ha trencat la barrera dels 9.000 casos setmanals. "Considerem que arribarem als 8.000 casos aquesta setmana i esperem que la Rt baixi lleugerament aquests dies".
"És una situació d'estabilitat i d'estabilitat a la baixa. No estem en repunt ni en rebrot ni res", ha constatat.
Per què les dades baixen tan lentament
Una de les possibles raons d'aquesta lentitud, segons ha dit el secretari, podria ser per la variant britànica. "Això podria explicar la lentitud de baixada".
"Quan baixem poc o reduïm ritme de descens, la Rt comença a baixar". Ara bé, també ha dit que es pot tornar a pujar d'aquí 7 o 8 dies. "Cal veure si pugem molt més o seguim estabilitzats".
Pel que fa a les UCI, "demà es reportarà una baixada important". Tot i això, subratlla que "estan baixant a poc a poc perquè quan un malalt hi entra, s'hi està setmanes".
El rastre de les eleccions
El secretari també ha donat a conèixer l'efecte de les eleccions. Unes 18.000 persones van estar a les taules i el que s'ha fet per esbrinar els contagis és mirar la incidència dels 15 dies i comparar-la amb un grup d'edat, gènere i del mateix lloc de residència. Així, els casos confirmats són de 37 persones.
D'aquesta manera, s'ha destacat les mesures que es van prendre. En aquest sentit, el secretari ha constatat que aquestes mesures "ben implementades", "no sempre es poden fer".
Possibles noves mesures
El Procicat ha canviat d'estratègia i ja no anuncia mesures per a 14 dies. Aquest canvi, d'anar de set dies en set dies, permet una anàlisi acurada de les dades i donar més o menys aire en funció de les dades. "Aquest migdia hi havia un 10% menys de tests positius que no pas el dimarts passat", ha dit. Ara bé, també ha subratllat que "vivim al dia".
Així, ha constatat que "si tenim dades bones, pensem que hem de donar més aire". Aquest aire, però anirà en funció de les dades i que començarà a parlar-se a partir d'aquest dimecres.