La variant delta –que es va detectar per primera vegada a l'Índia– ja representaria el 20% de casos de coronavirus de Catalunya. Així ho ha explicat la secretària general de Salut, Meritxell Masó, en roda de premsa aquest dimecres. Segons ha indicat, en la setmana 21, a finals de maig, l'última de què es tenen dades, representava el 12% i en la 22, els responsables de Salut calculen que es podria situar al voltant del 20%.

Els experts creuen que en les pròximes setmanes, la variant alfa sigui la dominant i acabi desplaçant la variant alfa –britànica–. Així, Masó ha destacat la importància d'accelerar la vacunació i que les persones dels grups convocats es protegeixin. En aquest sentit, la Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts la vacunació dels menors de 40 anys per franges d'edat, i Salut decidirà pròximament quan s'obren les noves franges. Masó ha advertit que és possible que s'encavalquin les franges (30-39 anys; 20-29; 12-19). La següent franja d'edat serà la de les persones de 30 a 39 anys i la decisió de quan obrir-la es prendrà entre aquest dimecres i dijous.

S'ha detectat en 74 països

La variant delta del coronavirus, identificada per primera vegada a l'Índia, ja s'ha detectat en 74 països, i s'ha propagat ràpidament sembrant la por que s'acabi convertint en la soca dominant a tot el món. Ara per ara, els científics constaten que sembla més transmissible i que, a més, pot provocar una malaltia més greu.

Al Regne Unit ja representa el 90% dels casos i ja s'ha convertit en la variant dominant del país. Fins ara, s'han confirmat brots a la Xina, els Estats Units, Àfrica, Escandinàvia i països de la costa del Pacífic. 

Símptomes del coronavirus

Els símptomes més comuns de la variant delta del coronavirus són mal de cap, de coll i secreció nasal. Les dades, recopilades com a part de l'estudi de símptomes Zoe Covid del Regne Unit, suggereixen que aquesta nova variant pot manifestar-se com un "refredat fort", segons recull The Guardian. "El coronavirus està actuant de manera diferent ara, és més com un refredat fort", explicava Tim Spector, professor d'epidemiologia genètica del King's College London, que ha dirigit la investigació. "La gent pot pensar que acaba de tenir un refredat estacional i seguir anant a festes... pensem que això és una part important del problema". 

"Des de principis de maig hem estat observant els principals símptomes en tots els usuaris de l'aplicació i no són els mateixos que abans. Aleshores, el símptoma número u és el mal de cap... seguit del mal de coll, secreció nasal i febre". 

Segons el servei de salut pública britànic (NHS, per les seves sigles en anglès) els símptomes clàssics del coronavirus són febre, tos, pèrdua de l'olfacte i el gust. Spector ha exposat a The Guardian que amb la variant delta, la tos sembla ser el cinquè símptoma més comú i la pèrdua de l'olfacte no està entre els deu primers. 

 

 

Imatge principal: impressió 3D del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid