L'arribada d'una nova remesa de Pfizer aquest dilluns ha donat un impuls a la campanya de vacunació, especialment per a la població més envellida, que, segons els criteris establerts des del Ministeri de Sanitat, no pot rebre el vaccí d'AstraZeneca. Tanmateix, un estudi fet per científics israelians ha revelat que la vacuna de Pfizer podria no ser tan efectiva contra la variant sud-africana de la Covid, tot i que no especifica el grau de resistència.

L'estudi, difós per Maayan Lubell (Reuters), ha comptat amb una mostra de 800 persones i ha identificat que els casos de contagi amb aquesta variant eren més elevats en persones vacunades amb dues dosis, que no pas en els que només en tenien una o no estaven vacunats. 

Més contagis amb la soca sud-africana entre els vacunats

Els resultats mostren que, entre les persones contagiades després de rebre la segona dosi de la vacuna, el percentatge de pacients portadors de la variant sud-africana va ser del 5,4%, mentre que en el grup de control de persones no vacunades la xifra va ser d'un 0,7%.

L'estudi, fet per investigadors de la principal mútua de salut israeliana, Clalit, i amb la col·laboració de la Universitat de Tel-Aviv, ha identificat que, entre els pacients infectats després de 14 dies de rebre la primera dosi de Pfizer, menys del 0,5% s'havia contagiat per la variant sud-africana. Aquesta xifra va ser gairebé idèntica en analitzar un grup de control, compost per la mateixa quantitat de pacients i d'edats similars que no havien rebut la vacuna.

"Trobem una taxa desproporcionadament més gran de la variant sud-africana entre les persones vacunades amb la segona dosis si ho comparem amb el grup no vacunat. Això significa que aquesta mutació pot, en cert grau, travessar la protecció de la vacuna", ha detallat Adi Stern de la Universitat de Tel-Aviv.

El 85% de les persones de 80 anys o més ja s'han posat la primera dosi

Mentrestant, la vacunació avança a Catalunya. El 85,3% de les persones de 80 anys o més i el 15,5% de la franja de 70 a 79 ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19, segons les últimes dades de vacunació del Departament de Salut. En paral·lel, aquesta primera punxada també ha arribat al 94,7% de les persones institucionalitzades, al 79,9% del personal de residències, al 82,7% del personal d'atenció primària i hospitalària, al 61,6% de la resta de personal de l'àmbit sanitari i sociosanitari, al 82,5% de les persones amb gran dependència, al 66,1% dels treballadors essencials i al 45,6% de les persones de 60 a 65 anys. En general, el 16,8% de la població de Catalunya ha rebut la primera dosi, el 5,9% també la segona i el 6,1% té la pauta completa i està immunitzada.

 

Imatge principal, vacuna de Pfizer contra la Covid / EFE