El SARS-CoV-2 continua sent un dels grans reptes a què s'enfronta la societat, que conté l'alè davant de l'aparició de noves variants. "Sabem que el virus continua evolucionant per al seu propi benefici", assegura Fikadu Tafesse, professor de microbiologia molecular i immunologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Salut i Ciència d'Oregon, que ha liderat un nou estudi que confirma que el sèrum sanguini extret de persones prèviament vacunades o infectades naturalment mostra una defensa "significativament reduïda" contra dues variants d'àmplia circulació del coronavirus.
Els experts, que continuen subratllant la importància de les vacunes combinades amb el manteniment de mesures de prevenció per reduir la propagació del virus, ha trobat dues noves variants preocupants, la B.1.1.7 originària del Regne Unit i la B.1.351 originària de Sud-àfrica, que mostren una neutralització reduïda per anticossos a la sang de gairebé 100 persones, que van ser vacunades amb la vacuna Pfizer o prèviament infectada pel virus. En el cas de la variant B.1.351, els investigadors van mesurar una reducció de nou vegades en l'efectivitat en comparació amb el virus SARS-CoV-2 original.
Els resultats d'aquesta investigació coincideixen amb altres estudis recents. A diferència d'altres estudis de laboratori que utilitzen versions no replicatives de les variants, els investigadors d'Oregon van utilitzar variants de virus autèntiques aïllades de pacients. Els científics van conrear una línia cel·lular del virus SARS-CoV-2 original juntament amb les dues variants en un laboratori de nivell 3 de bioseguretat. Van extreure mostres de cada tipus de virus, barrejant-ne cada una amb mostres de sang recollides d'un total de 50 persones a Oregon que van rebre la vacuna Pfizer juntament amb 44 que estaven prèviament infectades de coronavirus.
Després, els investigadors van mesurar l'efectivitat dels anticossos per bloquejar la infecció de cada soca del virus i van trobar que la reducció d'anticossos va ser especialment pronunciada en persones de 50 anys o més.
"Les persones que envolten les nostres poblacions grans i més vulnerables han de vacunar-se i minimitzar l'exposició al virus", asseguren els experts. "No pots simplement entrar en un asil d'ancians perquè tots estan vacunats. Si no estàs vacunat, continua sent un problema".
Un altre dels autors de l'estudi, Marcel Curlin, professor de medicina a Oregon, assegura que les troballes suggereixen que la vacuna Pfizer continua brindant cert nivell de protecció contra variants malgrat que el nivell general d'anticossos neutralitzants és més baix que contra la soca anterior de SARS-CoV-2. En aquest sentit, va emfatitzar que és probable que les persones necessitin reforços de vacunes en el futur, similar a una vacuna anual contra la grip.