Les persones que no mengen carn tenen més risc de trencar-se els ossos, especialment els malucs, segons l'estudi més gran realitzat fins ara sobre aquest risc. L'efecte pot derivar-se de la manca de calci i proteïnes en la seva dieta, així com del fet que tendeixen a ser més prims i, per tant, tenen menys carn per amortir la caiguda. Diversos estudis anteriors han demostrat que els vegetarians tenen ossos més febles que els que mengen carn, però no estava clar si això tenia algun efecte significatiu sobre el risc de fractures.
La nova investigació va aprofitar un estudi de llarga durada anomenat EPIC-Oxford , creat inicialment per examinar si la dieta influeix en el risc de càncer seguint la salut d’unes 65.000 persones al Regne Unit des de l'any 1993. L'estudi va registrar la dieta típica de les persones i va fer un seguiment de la seva salut mitjançant registres hospitalaris. Posteriorment, el 2010, els vegans s'havien trencat el maluc més del doble que els consumidors de carn, mentre que els vegetarians i els consumidors de peix tenien un augment menor del risc, aproximadament del 25%. Els vegetarians, però no els vegetarians i els pescetaris, també tenien un major risc de trencar altres ossos.
En totan van participar 54.898 persones: 29.380 van menjar carn, 8.037 van menjar peix però no carn, 15.499 eren vegetarians i 1.982 eren vegans quan van ser reclutats. Els seus hàbits alimentaris es van avaluar inicialment en el moment del reclutament, després novament l'any 2010. Durant el temps de l'estudi, es van produir 3.941 fractures en total, incloses 566 de braç, 889 de canell, 945 de maluc, 366 de cama, 520 de turmell i 467 fractures en altres llocs principals, com la clavícula, les costelles i les vèrtebres.
Quants ossos em puc trencar?
El nivell global de risc per als vegans era relativament petit, el que equivalia a uns 20 ossos addicionals trencats per cada 1.000 persones durant deu anys. Però és probable que la taxa de fractures sigui més gran en la gent gran, que trenca malucs amb més freqüència, ja que l’edat mitjana dels participants a l’inici era de 45 anys, assegura la investigadora Tammy Tong de la Universitat d’Oxford.
Quan es van analitzar les dietes de les persones, els consumidors de carn consumien més calci i proteïnes. El calci és un component important dels ossos i les proteïnes poden ajudar a l’absorció de calci dels aliments. "Tret que estiguin complementant activament, és poc probable que els vegans tinguin una ingesta suficient de calci només de la dieta", diu Tong.
Però és possible que les persones que mengin una dieta vegana actualment puguin tenir nivells de calci més alts. "Als anys noranta, hi havia menys fortificació de les llets vegetals". Heather Russell, dietista de la Vegan Society del Regne Unit, afegeix: "Sens dubte, és possible tenir cura dels ossos en una dieta vegana ben planificada, però la gent necessita informació per prendre decisions saludables". Estudiar el mateix grup de persones ha demostrat anteriorment que ser vegetarià està relacionat amb un 10% menys de risc de càncer després de 15 anys i un 20% menys de patir malalties del cor, però també un 20% més de risc de patir càncer o un ictus.