La consellera de Salut, Alba Vergés, ha refermat que el confinament comarcal era "la primera mesura que calia entomar" veient el creixement exponencial d'ingressos a les UCI. I sobretot, la previsió que en els pròxims dies la situació vagi a més. "Estem molt preocupats", ha admès Vergés, perquè tot i que els positius de Covid-19 no augmenten tant, sí que cada vegada els llits de crítics s'omplen més "que en la tercera i segona onada". La consellera s'ha expressat així en el cribratge massiu que ha visitat i que es fa a la Universitat de Girona (UdG) aquests dies. I ha admès, també, segons recull l'ACN, que "veien a venir" les conseqüències de la Setmana Santa. Així mateix, ha fet una crida a la ciutadania perquè compleixi "estrictament" les mesures per frenar l'augment de casos.
El confinament comarcal, però, podria ser una solució provisional o de dies. El Procicat podria estar estudiant un confinament per vegueries o per regions sanitàries. De moment, però, ha dit que "ara per ara" mana el confinament comarcal, tot i que hi podrien haver canvis abans del dia 19 d'abril, segons ha assegurat. "Es podria donar el cas que abans del 19 prenguem mesures per un major control de l'epidèmia" Unes mesures que podrien anar a pitjor o a millor. Ara, però, s'han hagut d'aplicar en aquest sentit per l'augment de pacients ingressats a l'UCI. "Veiem un creixement d'ingressos que no teníem en les altres onades", ha afirmat. Alba Vergés, que aquest divendres ha visitat el cribratge massiu que es fa a la Universitat de Girona (UdG) també ha admès que "veien a venir" les conseqüències de la Setmana Santa.
Noves mesures?
En aquest sentit, la consellera ha dit, però, que des d'ara i fins al dia 19 d'abril s'analitzarà la situació per si cal prendre "mesures més acurades, imprescindibles i justes". Ara bé, també ha volgut matisar que tant poden anar en un sentit (és a dir, relaxament) com en l'altre (o sigui, noves restriccions). "Quan es pot, mirem d'augmentar l'activitat social i econòmica, perquè no només lluitem contra la Covid sinó també contra la fatiga pandèmica", ha reiterat "Però la situació epidemiològica ara és complexa, i tenim un indicador claríssim, que són els ingressos a les UCI que no veiem amb interioritat", ha afirmat Vergés. I ha afegit: "Si es dona el cas, prendrem les mesures necessàries i imprescindibles per a un millor control de l'epidèmia".
En referència a les crítiques pel retorn al confinament comarcal, i també al clam del sector cultural perquè s'estableixi un salconduit, la consellera ha dit que "sempre es té tot damunt la taula" i que no es descarta "mai res". "Intentem trobar les mesures que s'adiuen a una situació epidemiològica complicada, i segurament afectarà molta gent i organitzacions", ha dit Vergés. "Si això hagués de canviar, se sabria, però de moment, tenim les que tenim", ha reiterat la consellera de Salut.
Canvis constants amb AstraZeneca
Vergés ha aprofitat els canvis del ministeri amb AstraZeneca per criticar el canvi de decisions constants. "Ens han marejat molt per acabar al lloc que des de Catalunya els nostres tècnics havien defensat sempre: que calia prioritzar el criteri d'edat, immunitzant primer les persones més vulnerables, i a partir d'aquí anar baixant".
Així, la consellera ha dit que de moment se seguirà vacunant a persones d'entre 60 i 65 anys amb AstraZeneca i que després se seguirà fins a arribar a les persones de 69. Així també ha comentat que és possible que avui o diumenge s'acabin de vacunar les persones més grans de 80 anys amb Pfizer o Moderna. D'aquesta manera, es podria començar amb les de menys de 79 a partir de la setmana que ve.