Abaixa el ritme. La verola del mico afluixa i Espanya confirma poc més de 230 casos de verola del mico, després que el Ministeri de Sanitat hagi informat aquest dimecres de 233 positius. Això són només vuit contagis més respecte del dimarts, quan es va superar la barrera dels 200 (exactament, 225). És per això que es pot dir que comença a abaixar el ritme. Per una altra banda, l'Institut de Salut Carlos III ha rebut un total de 462 mostres de casos sospitosos. D'aquests, 229 han donat negatiu per a verola humana i altres orthopoxvirus, motiu pel qual es descarten com a casos. A Catalunya, el Departament de Salut no ha informat de noves infeccions (de moment, se n'han detectat catorze).
Les primeres infeccions de verola del mico es van detectar el passat 17 de maig, després de l'alerta llançada pel Regne Unit dos dies abans. El seu període d'incubació sol ser de sis a setze dies, però pot variar entre cinc i vint-i-un dies. D'acord amb aquests intervals, es pot considerar que s'ha arribat al pic de la corba epidemiològica. Molt possiblement, és per això que aquest dimecres s'han registrat només vuit casos nous. Tanmateix, es continua amb les tasques de vigilància i s'intenta arribar al "pacient zero" per a la localització i control de la transmissió.
La sauna Paraíso reobre
És en aquest context en el qual la sauna Paraíso (Madrid) ha reobert aquest dimecres, després d'estar tancada durant vint dies per ordre de la Direcció General de Salut Pública madrilenya amb motiu del brot de verola del mico. Va ser el passat 20 de maig quan els tècnics de Salut Pública van suspendre cautelarment l'activitat del local amb la idea de tallar la cadena de transmissió, després de comprovar-se que era un dels principals focus del brot (juntament amb un festival celebrat a les illes Canàries). Onze dels trenta casos detectats fins al passat 20 de maig s'agregaven en exposicions de risc a les instal·lacions de l'esmentada sauna, segons fonts de la Conselleria de Sanitat madrilenya.
La gerent de l'establiment, Vanessa Herrero, ha llegit un comunicat als periodistes per assenyalar que "en cap moment aquest local ha tingut cap problema per haver descuidat les mesures sanitàries". "De fet, som víctimes per haver hagut d'estar tancats durant vint dies amb les pèrdues que això suposa", ha afegit. Ara, la sauna "pot reobrir avui amb totes les garanties sanitàries exigibles" i ha subratllat que per fer-ho no han hagut de fer "cap canvi" en l'activitat. La resolució de Salut Pública ordena el compliment de mesures de prevenció en el reinici de l'activitat i en tant que es mantingui l'alerta sanitària per verola del mico. Aquestes mesures, recollides en cartells, s'exhibiran a l'interior del recinte per recordar als usuaris que la infecció es transmet per contacte estret com les relacions sexuals i que pot contribuir al contagi amb roba o objectes de persones infectades.
L'OMS, preocupada per la verola del mico
Però la situació no és idíl·lica. El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha informat aquest dimecres en roda de premsa que ja s'han confirmat més de mil casos de verola del mico a 29 països no endèmics i ha avisat que en algunes zones ja hi ha transmissió comunitària. "No s'ha informat de cap mort en aquests països, però sí de molts casos, dels quals no només es produeixen entre homes que mantenen sexe amb homes, sinó que ja hi ha casos de transmissió comunitària i de dones infectades", ha assenyalat Tedros, que ha mostrat la seva "preocupació" perquè el virus es propagui a grups vulnerables com nens o persones embarassades. Així doncs, ha demanat als països que realitzin tots els esforços necessaris per identificar tots els casos i contactes dels mateixos amb la finalitat de controlar el brot i impedir una major difusió del virus.
De nacionalitat etíop, Tedros ha recordat que durant tot aquest any s'han registrat 1.400 casos sospitosos de verola del mico a tot el continent africà i ha lamentat que la comunitat internacional hagi parat atenció al virus quan ha afectat països d'alts ingressos. "Aquests virus ha estat circulant i matant persones a l'Àfrica des de fa dècades sense que la comunitat internacional li hagi parat atenció, motiu pel qual és necessari prestar en aquestes zones l'atenció sanitària i accés a les eines per poder protegir-se", ha afegit el director general de l'OMS. Ha insistit en el fet que l'organisme no és partidari de realitzar una vacunació massiva, tot i que sí de facilitar l'accés a les vacunes per als qui ho necessiten.