El concepte de salut sexual és una cosa relativament recent. A nivell internacional va ser incorporat per primera vegada les Nacions Unides en la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament del Caire el 1994. Des d'aleshores, s'ha debatut molt sobre el que implica i, malgrat els tabús que hi ha a moltes regions, s'han implementat programes d'informació en diferents països per conscienciar la població de la importància tenir una vida sexualment saludable.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS), defineix la salut sexual com un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació amb la sexualitat. Això es tradueix en tenir un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències sexuals agradables i segures, lliures de coerció, discriminació i violència.
Per a l'Associació Americana de Salut Sexual, ser sexualment saludable significa:
- Comprendre que la sexualitat és una part natural de la vida i n'involucra més que el comportament sexual.
- Reconèixer i respectar els drets sexuals que tots compartim.
- Tenir accés a informació, educació i atenció de salut sexual.
- Fer un esforç per prevenir embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual i buscar atenció i tractament quan sigui necessari.
- Ser capaç d'experimentar plaer sexual, satisfacció i intimitat quan es desitgi. Poder comunicar-se sobre salut sexual amb altres persones, incloses parelles sexuals i proveïdors d'atenció mèdica.
Referent a l'àmbit científic, el cert és que els beneficis de portar una vida sexual saludable han estat objecte de diferents estudis a tot el món al llarg del temps i els resultats sempre han acabat en la importància de la seva pràctica regular per a la salut de les persones.
1. Millora el teu sistema cardiovascular
El sexe és un formidable exercici cardiovascular, tal com ha quedat reflectit en diferents estudis com aquest que s'ha dut a terme a la Universitat de Quebec. La seva pràctica regular produeix una reducció de la pressió arterial, augmenta la despesa calòrica, enforteix els músculs, disminueix la probabilitat de patir una malaltia cardíaca i millora la condició física.
2. Enforteix el teu sistema immune
La pràctica regular del sexe –una o dues vegades a la setmana– millora el sistema immunològic de les persones. Una investigació duta a terme a la Universitat de Wilkes, al Regne Unit, va concloure que aquells que tenien relacions sexuals freqüents tenien més immunoglobulina A (IgA) a la seva saliva. En canvi, les persones que van tenir relacions sexuals poc freqüents (menys d'una vegada per setmana) van presentar nivells significativament inferiors d'IgA. La IgA és un anticòs que té un paper fonamental en la prevenció de malalties, especialment en el cas de virus com el del papil·loma humà o VPH.
3. Alleuja les migranyes i mals de caps
La Universitat de Münster, a Alemanya, va dur a terme una investigació en el que va trobar evidències de com l'activitat sexual pot proporcionar un alleujament total o parcial de les migranyes i les cefalees –mals de cap en brots que produeixen un dolor molt intens i poden provocar llagrimeig, parpelles caigudes i congestió nasal. Concretament, de les persones sexualment actives que van participar en l'estudi, el 60 per cent va experimentar una millora, el 70 per cent un alleujament de moderat a complet i el 91 per cent va informar que sentia d'alleujament moderat a complet en els mals de cap.
4. Ajuda a dormir millor
Tenir un orgasme abans d'anar al llit t'ajuda a agafar el son i millora notablement la qualitat del mateix. Així va quedar reflectit en un estudi que es va dur a terme a la Universitat Central de Queensland a Austràlia. Segons el doctor que va liderar l'estudi, Michele Lastella, després d'un orgasme, al cos humà es produeix un massiu alliberament d'una hormona anomenada oxitocina que actua com un sedant i redueix el temps que tardem a adormir-nos.
5. En les persones de més edat, millora la funció cognitiva
El sexe té beneficis a totes les edats. La Universitat de Coventry, al Regne Unit, va analitzar com el sexe té una incidència en l'activitat cognitiva de les persones majors de 50 anys, i els resultats van ser molt positius. L'activitat sexual es va associar amb puntuacions més altes en les proves de memòria i funció executiva. Els participants, també van resultar menys propensos a sentir-se deprimits i solitaris.