L'Organització Mundial de la Salut ja va avisar que calia vacunar tota la població mundial abans de posar-nos la tercera dosi, ja que si no, seria contraproduent. I ara ja tenim aquí les conseqüències: una nova variant del coronavirus, l'òmicron, que ha posat en alerta tot el món. Es podria haver evitat?

La ciència diu que sí. "Les mutacions víriques formen part de la selecció natural i són comunes. Quan el virus entra en una cèl·lula, pot fer còpies de si mateix, que s'apaga, i infecta altres cèl·lules. I després, passa a una altra persona. Durant aquest procés de còpia en persones no immunes, es pot produir una mutació, i de vegades aquestes mutacions poden oferir un avantatge competitiu als virus per propagar-se d'una persona no immune a una altra. Però si una persona ja és immune (per exemple, per la vacunació), aleshores el virus no es pot propagar tant entre les persones: es tallen les transmissions i s'evita l'aparició de noves variants", explica l'epidemiòloga Meru Sheel al The Guardian.

Així doncs, els científics creuen que l'òmicron ha nascut en un país sense vacunació i, per tant, ens ha demostrat que l'absència d'una vacunació massiva mundial per l'egoisme dels països rics ha fet que el coronavirus hagi muti i hagi creat noves variants. Ara, aquestes noves soques arriben als nostres països i amenacen, fins i tot, a escapar-se de les vacunes que teníem fins ara. Tot un efecte bumerang.

"Probablement, ha sorgit en un altre país i s'ha detectat a Sud-àfrica, que té molt bona capacitat i capacitat de seqüenciació genòmica. Podria ser una conseqüència d'un brot, probablement en algunes parts de l'Àfrica subsahariana, on no n'hi ha una gran quantitat de vigilància genòmica i la taxa de vacunació és baixa", ha apuntat a la CNN Michael Head, investigador principal en salut global de la Universitat de Southampton. En aquest sentit, també ha assegurat que es tracta d'una "conseqüència natural de ser massa lents per vacunar el món".

vacuna africa latinoamerica fundacio la caixa

Desigualtats en la vacunació

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), només el 7,5% de les persones a països de baixos ingressos han rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus, mentre que el 63,9% de les persones als països d'ingressos alts han rebut com a mínim una injecció. Ja fa molts mesos que els experts defensen més equitat en la vacunació i que els països pobres tinguin accés a les vacunes mitjançant un major subministrament a través del programa Covax.   Tot i que encara és aviat per dir si l'òmicron causarà un abans i un després en la pandèmia de la covid, de moment, ja ha demostrat la importància d'actuar globalment contra ella.

Sobre la nova variant

 

L'òmicron presenta una combinació atípica i alarmant de mutacions que, a parer dels científics, podria fer més contagiós el virus i ajudar-lo a esquivar la resposta immunitària de l'organisme. La Unió Europea també considera que òmicron té un risc "alt o molt alt" i "és més divergent que s'ha detectat en quantitats significatives durant la pandèmia fins al moment, cosa que genera preocupacions que pugui estar associada amb una transmissibilitat més gran, una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna i un major risc de reinfeccions".

Segons ha explicat la doctora sud-africana Angelique Coetzee, una de les sanitàries que està estudiant la nova variant des de la seva aparició, a la BBC, l'òmicron presenta una simptomatologia diferent: la majoria de pacients pateixen una fatiga molt intensa i alguns també coincideixen en tenir el pols accelerat i taquicàrdies. En canvi, a diferència de la resta de soques, els infectats no pateixen pèrdua del gust o de l'olfacte.