Una de les cares més amagades d’aquesta pandèmia han estat els milers i milers de persones que pateixen covid persistent. Es tracta d’una malaltia que afecta un de cada deu contagiats —en un 80%, dones— i que fa que segueixin tenint nombrosos símptomes mesos després d’haver passat el virus. Els qui ho pateixen asseguren que és un autèntic malson i el pitjor és que fins ara hi havia poques explicacions científiques sobre aquesta qüestió.

Ara, després de mesos de recerca, experts de la Universitat de Zuric han descobert alguns indicadors per predir si un pacient pot patir covid persistent. Quins són?

Alguns indicadors

Un dels punts claus de l’estudi publicat a la revista Nature Communications és que conclou que la gravetat amb què s’hagi el virus no és un indicador de si apareixerà covid persistent. Els investigadors expliquen que els indicadors són altres factors: el nivell d’immunoglobulines IgM i IgG3 que produeix el sistema immunitari per defensar-se de la covid, l’edat i el gènere (especialment la franja dels 40 als 50 anys i les dones), si el pacient té antecedents d’asma i si durant la infecció ha patit febre, fatiga, tos, falta d'aire i problemes gastrointestinals.

Altres estudis anteriors també apunten que la microbiòtica intestinal o l’alta coagulació sanguínia podria ser uns altres factors a l’hora de patir covid persistent. De la mateixa manera, diverses investigacions també han constat que les vacunes contra el coronavirus ajuden a no patir aquestes seqüeles.

Tots els indicadors que s’han descobert ara són petits passos endavant perquè no requereixen grans anàlisis. Però, tot i això, encara cal molta més recerca per descobrir el gran interrogant: quin és el mecanisme que produeix la covid persistent.

coronavirus covid tests TAR efe

EFE

A qui afecta més la covid persistent?

Amb les dades sobre la taula sí que hi ha afirmacions que la ciència ja sap. La covid persistent té més de 200 símptomes documentats i canvien segons l’edat i el gènere. 

Els cinc símptomes prolongats de covid més comuns en nens i adolescents són mal de cap, fatiga, alteracions del son, dificultats de concentració i dolor abdominal normalment no duren més de 12 setmanes.  En canvi, pel que fa als adults els símptomes són diferents i més aguts segons el gènere. Els homes tendeixen a patir símptomes més aguts del coronavirus, les dones amb una Covid persistent superen als homes. Per cada home, quatre dones el pateixen.  Fatiga, dificultat per respirar, tos, dolors musculars i en les articulacions, al pit, de cap, febre intermitent, falta de gana, diarrea, o insomni són només alguns d'aquests possibles símptomes, però poden arribar fins i tot a causar problemes neurològics.

En definitiva, la Covid persistent és un dels estralls més durs i alhora invisibles de la pandèmia.