A partir d'aquest gener direm adeu als prospectes físics dels fàrmacs. L'Agència Espanyola de Medicaments començarà aquest 2022 un projecte pilot que substituirà el paper dels envasos per un codi QR que estarà imprès a la caixa. D'aquesta manera, el prospecte estarà constantment actualitzat amb els nous assajos clínics.

De moment, però, només es farà amb 46 medicaments de més de 20 laboratoris, tant de la indústria genèrica com innovadora. La idea és que la prova duri uns dos anys i que es vagi ampliant el nombre de medicaments sense prospecte físic en aquest termini. Tot plegat, amb l'objectiu de transformar totalment aquest sector.

Què passa si algú no sap fer servir un QR?

Per evitar la bretxa digital, qui no tingui un telèfon intel·ligent o no sàpiga fer servir un codi QR, tindrà una alternativa: podrà anar a la farmàcia i demanar una còpia en paper del prospecte del medicament que hagi adquirit.

La necessitat d'una base de dades actualitzada

Amb aquest projecte l'Estat se sumarà als molts països que ja han impulsat aquest procés de digitalització dels prospectes. De fet, l'Agència Europea del Medicament ja fa temps que defensa la implantació d'un estàndard electrònic per substituir els prospectes físics.

A efectes pràctics, només tindrà una afectació directa als consumidors, ja que en l'àmbit hospitalari la utilització del prospecte en paper és molt limitada perquè ho consulten a través del Centre d'Informació Online de Medicaments Autoritzats (CIMA) mitjançant la cerca del codi Datamatrix que inclou cada paquet, on tota la informació està actualitzada amb nous assajos clínics. A més, aquesta mesura farà que la cadena de subministrament de medicaments sigui més flexible pels reguladors, a qui els disminuirà la càrrega burocràtica que tenen quan actualitzen documents de fitxes tècniques i prospectes.

D'altra banda, la fi dels prospectes també afavorirà el medi ambient, ja que es calcula que cada any a Espanya se'n produeixen 1.300 milions, el que correspon a un estalvi de 2.600 tones de paper.

La manca de subministrament

 

Fa dies que els experts alerten dels problemes de subministrament d'alguns productes al nostre país fruit de la crisi de transport i de logística que viu el món i de la pujada de preu de les matèries primeres i l'energia. Són molts els sectors que s'han vist afectats per aquesta tendència, que es preveu que anirà a l'alça, i això, de retruc, també ha afectat el sector farmacèutic. Tot i això, la manca de subministrament d'alguns fàrmacs és un problema de naturalesa global i que, per tant, també s'explica per altres factors productius.

Aquest mes de novembre des de l'Agència Espanyola de Medicaments han elaborat una llista de gairebé 500 fàrmacs que costa molt trobar a les farmàcies. Entre els més coneguts hi ha el Paracetamol efervescent de Kern Pharma d'1 gram, l'Efferalgan d'1 gram, l'Omeprazol de 40 mg en càpsules dures gastroresistents, alguns Augmentine, la Buscapina o el Trankimazin (30 comprimits de 0,50 grams).

En qualsevol cas, l'Agència Espanyola de Medicaments ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a tota la població i ha explicat que hi ha altres medicaments amb el mateix principi actiu i per a la mateixa via d'administració, per la qual cosa, de moment, no hi ha motius per alarmar-se.

Pots consultar aquí la llista completa de medicaments.