En la darrera setmana el món s'ha posat en alerta per la nova variant del coronavirus, l'òmicron. Tot i que manca investigació i hi ha molts interrogants oberts, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha alertat que presenta un "risc molt alt" d'augment d'infeccions que podrien tenir "conseqüències greus" en alguns llocs. Per això, alguns països ja han tancat fronteres i han adoptat noves restriccions. Quines són les diferències amb les anteriors variants de la covid i per què l'òmicron ha encès totes les alarmes?

Els símptomes de la variant òmicron

Segons ha explicat la doctora sud-africana Angelique Coetzee, una de les sanitàries que està estudiant la nova variant des de la seva aparició, a la BBC, l'òmicron presenta una simptomatologia diferent: la majoria de pacients pateixen una fatiga molt intensa i alguns també coincideixen en tenir el pols accelerat i taquicàrdies. En canvi, a diferència de la resta de soques, els infectats no pateixen pèrdua del gust o de l'olfacte.

En aquest sentit, la doctora ha fet una crida a la calma i ha explicat que la majoria de pacients solen tenir símptomes lleus, tot i que preocupen les persones grans, amb comorbiditats o sense vacunar.

Una combinació atípica

L'òmicron presenta una combinació atípica i alarmant de mutacions que, a parer dels científics, podria fer més contagiós el virus i ajudar-lo a esquivar la resposta immunitària de l'organisme. La Unió Europea també considera que òmicron té un risc "alt o molt alt" i "és més divergent que s'ha detectat en quantitats significatives durant la pandèmia fins al moment, cosa que genera preocupacions que pugui estar associada amb una transmissibilitat més gran, una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna i un major risc de reinfeccions".

En concret, la nova variant de la covid-19, Òmicron, té 32 mutacions a la proteïna de l'espícula, que al mateix temps és la part del virus utilitzada per la majoria de les vacunes per protegir el sistema immunitari contra la covid-19. És en el nombre de mutacions on rau el problema. I és que té gairebé el doble de les associades a la variant delta, fet que pot afectar la capacitat del virus per infectar cèl·lules i expandir-se, però també impossibilitar que les cèl·lules immunitàries ataquin el patogen. És per això que l'OMS ja ha admès que la nova variant pot esdevenir un risc d'infecció més gran i l'ha denominat com a "variant de preocupació".

Així, manca esbrinar si és més transmissible perquè és més contagiosa o bé perquè té més capacitat d'evitar la immunitat. Si tingués més capacitat d'esquivar la immunitat, caldria comprovar en quina mesura es redueix l'eficàcia de les vacunes actuals. I si és més contagiosa, serà necessari desenvolupar una nova generació d'immunògens.

Tot i les primeres dades, encara cal conèixer més aspectes sobre aquesta variant i l'efecte que podria tenir en les persones vacunades. Els interrogants segueixen oberts i caldrà esperar per veure com evoluciona aquesta nova variant.