Gran troballa. Un nou estudi suggereix que l'esclerosi múltiple és una complicació de la infecció pel virus d'Epstein-Barr, més conegut com el virus de la mononucleosi o malaltia del petó. A partir de les dades de més de deu milions de reclutes militars dels Estats Units controlats durant un període de vint anys, 955 dels quals van ser diagnosticats amb la malaltia durant el seu servei, l'investigador de la Universitat de Harvard Kjetil Bjonevik i el seu equip han posat a prova que l'esclerosi múltiple és causada per l'esmentat virus.
Els investigadors han descobert que el risc de desenvolupar la malaltia en individus que eren negatius al virus de la mononucleosi es multiplicava per 32 després de la infecció. "Aquests resultats no poden explicar-se per cap factor de risc conegut i suggereixen que el virus d'Epstein-Barr és la principal causa de l'esclerosi múltiple", assenyalen els autors en l'estudi publicat aquest dijous a la revista Science.
Atacar al virus
Davant d'això, apunten que un dels tractaments més eficaços per l'esclerosi múltiple són els anticossos monoclonals anti-CD20 i que dirigir-se directament al virus de la mononucleosi podria tenir grans avantatges en comparació amb les teràpies basades en els anti-CD20, que s'han d'administrar per infusió intravenosa i poden augmentar el risc d'infeccions.
L'esclerosi múltiple és una malaltia desmielinitzant crònica del sistema nerviós central. No es coneix la causa subjacent d'aquesta malaltia, però es creu que el virus d'Epstein-Barr (responsable de la mononucleosi o malaltia del petó) és un possible culpable. Tot i això, la majoria de les persones infectades per aquest virus comú no desenvolupen esclerosi múltiple i no és possible demostrar directament la causalitat d'aquesta malaltia en els éssers humans.
Impulsar la vacuna
Com que no es coneix la causa de l'esclerosi múltiple, el treball encara deixa moltes preguntes sense respondre. Per exemple, per què la malaltia només afecta una de cada 1.000 persones, tot i que gairebé tothom contraurà la mononucleosi al llarg de la seva vida? "Probablement, proporciona la millor evidència que es pot obtenir actualment per a un paper patogènic important del virus d'Epstein-Barr en l'esclerosi múltiple", reconeix el neuròleg Hans Lassmann de la Universitat de Medicina de Viena, que no ha participat en l'estudi.
Ara, els autors de l'estudi esperen que la seva troballa impulsi el desenvolupament d'una vacuna contra el virus, que s'ha relacionat amb diversos càncers i causa mononucleosi. Ja s'estan fent proves primerenques de la vacuna, segons informa Science, mentre els investigadors volen provar si vacunar els joves contra el virus d'Epstein-Barr prevé l'esclerosi múltiple.