José Maria Cosculluela, president executiu i fundador del grup de residències Vitalia Home, aposta per les residències del futur amb més coordinació amb els serveis sanitaris i ha destacat que el seu és un dels grups capdavanters a Espanya a nivell de protocols de seguretat i ha sotmès a tots els seus centres a una d'auditoria quant a prevenció davant el Covid-19 per garantir que compleixen els estrictes criteris de seguretat per prevenir l'aparició del virus i també per actuar de manera immediata i contundent en cas d'indici d'aparició i contagis, ja que el sector de les residències és un dels més afectats per la pandèmia.
En aquest sentit, va assenyalar que Vitalia Home treballa per definir les residències del futur i ha obtingut el certificat 'Clean Site' de Bureau Veritas com a edificis protegits davant el virus.
Cosculluela va subratllar en una entrevista concedida a la publicació sectorial 'Dependencia.info' la importància i la tasca social de les residències i va assegurar que "el sector residencial ha d'evolucionar cap a un model d'atenció en petites unitats de convivència organitzades per graus d'afinitat personal i amistat, dotades dels necessaris avanços tecnològics perquè els grans puguin viure lliurement sense cap tipus de subjeccions físiques ni químiques, i en les quals a més d'atendre les seves necessitats bàsiques de la vida diària es dediqui especial atenció a la seva realització, amb oportunitats per realitzar el seu projecte vital, i a la seva felicitat personal".
Considera, així mateix, que les residències són un sector fort "malgrat la incidència tan negativa que està tenint el Covid-19, tant a nivell d'usuaris com d'increment de costos, i també en matèria d'imatge pel tracte rebut per part d'alguns sectors radicalitzats."
A conseqüència de la situació viscuda en aquesta crisi del coronavirus, demana una coordinació més gran amb les administracions públiques. "És necessari una bona coordinació amb els serveis sanitaris, a nivell d'atenció primària i hospitalària. Però també hem après, o millor, hem reafirmat la importància d'algunes coses en les quals ja érem compromesos, com el contacte estret amb els familiars, la motivació dels treballadors... I, per descomptat, la necessitat que la societat conegui la realitat dels centres residencials, per evitar que persones interessades creïn una mala imatge amb mites que no responen a la realitat", explica.
La Llei de Dependència, segons la seva opinió "molt positiva", ha de resoldre el problema del finançament. Per això, assenyala que "si alguna cosa cal modificar en aquesta llei és assegurar el seu finançament; si no és així, ja estem veient com les comunitats autònomes estan al límit de les seves possibilitats, i això genera que més de 400.000 persones actualment esperin ser valorats o atesos; i que, malgrat ells, en els últims mesos fins i tot hi hagi 15.000 persones menys ateses en centres residencials".