És difícil d'imaginar-se algun territori que no tingui coronavirus o no hagi estat afectat per la pandèmia. De fet, fins i tot l'Antàrtida ha detectat casos de Covid. I si s'aconsegueix, és fàcil creure que es tracta d'alguna zona remota del planeta. Res més allunyat de la realitat. Hi ha unes illes que han estat i estan lliures de coronavirus des de l'inici de l'epidèmia i no estan precisament al Carib sinó a Itàlia.
Itàlia es troba en estat d'emergència fins al dia 30 d'abril i a Europa va ser un dels primers països a veure's afectat pels primers casos de coronavirus. Tot i això, un grapat d'illes, les més aïllades entre sí, han aconseguit mantenir el coronavirus a ratlla (de moment). L'aigua ha aconseguit actuar com a barrera natural del virus i ha protegit a la majoria dels seus habitants per viure més apartats del continent.
Malgrat que no s'han vist afectats pel coronavirus, sí que n'han patit les conseqüències. Arribar a l'illa de Linosa, situada entre Sicília i Tunísia, no és precisament fàcil. S'hi ha d'anar volant fins a Lampedusa i després agafar el ferri i un viatge més. Lampedusa sí que ha tingut casos segons detalla la CNN, però Linosa se n'ha escapat. Un dels residents del 200 que hi viuen durant l'any detallava a la cadena nord-americana que les coses s'han mantingut iguals a l'illa des de l'inici de la pandèmia. "Un escenari de confinament és habitual aquí en aquesta època de l'any", detalla Fabio Tuccio. "No hi ha massa cosa per fer. Tot està tancat excepte un supermercat, dos bars, una farmàcia i una oficina de correus". Tal com detalla, la gent passa el temps d'hivern a casa o arreglant la parcel·la.
Així, l'alcalde de l'illa, Totò Martello, comenta a la CNN que en general els illencs desconfien dels forasters "i protegeixen la seva seguretat".
Tremiti és un altre exemple d'illes italianes lliures de coronavirus. A l'estiu està farcida de bussejadors, però a l'hivern hi viuen també unes 200 persones. Els habitants estan ben dispersos en dues illes, San Nicola, que té un monestir i San Domino. Les altres tres illes de Tremeti estan deshabitades.
Al port de Tremiti, a una hora de ferri, els controls són ben estrictes. La gent confia en el turisme com a mecanisme per recuperar ingressos, però mantenir la salut també ha estat entre les seves preocupacions principals els últims mesos.
"La nostra botiga de busseig està sempre oberta, organitzem els nostres viatges guiats amb vaixell per a la primavera i esperem tornar a tenir turistes quan acabi aquest malson", comentava Samantha Dionisi del Blu Tremiti. En aquesta mateixa línia l'alcalde Antonio Fentini, explicava a la cadena nord-americana que "no hem tingut sort, només hem estat curosos".
Vulcano és el paradís de les platges verges i després d'una breu obertura a l'estiu, la segona onada va expulsar els turistes i l'illa va quedar pràcticament buida. Des de llavors exposen que no els ha visitat ningú. Tal com recull la cadena nord-americana, es va registrar un cas de coronavirus a l'illa durant la primera tongada, però des de llavors, cap més.
Ara per ara, Itàlia té en vigor la prohibició de viatjar entre regions, de manera que no es preveuen canvis en aquestes illes en un futur immediat. El país ha registrat més de 2,85 milions de casos de coronavirus i un total de 96.666 persones han perdut la vida.
Imatge principal: illa / Unsplash