Admet que s'ha equivocat, però reparteix les culpes amb els estats membres. En una entrevista amb un reduït grup de periodistes que més aviat semblava una roda de premsa, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen ha admès que s'hauria pogut fer millor el repartiment de vacunes. Primer error: "Volíem trobar la vacuna i vam oblidar les necessitats de producció".
I aquest és el repte d'ara de la Comissió "especialment pensant en la mutació del virus" per la qual cosa demana una cooperació entre laboratoris. L'altre error que Von der Leyen admet és "haver subestimat les complicacions industrials i no haver sabut explicar als ciutadans que el procés que començava seria un procés lent i amb potencials retards perquè es tracta d'una experiència completament nova". Però en aquest aspecte comunicatiu també reparteix la responsabilitat amb els països que representa.
Recorda el paper dels estats membres
La presidenta avisa que els governs no es poden queixar: "Des del mes de juny hem creat un consell d'administració en què estan representats els 27 estats. No es pren cap decisió sense el consentiment de tots. Parlem d’un organisme que es reuneix regularment, de cinc a set vegades al mes, per debatre tots els petits detalls dels contractes que s’estan negociant. Un petit grup d'estats també formava part de l'equip negociador amb les companyies farmacèutiques i seguien tots els passos".
Von der Leyen reafirma que se sent recolzada pels grans partits de l'Europarlament, que sumen en la línia de la seva estratègia. A més, avisa que cap crítica ha aconseguit trencar, fins ara, la unitat europea, tot i que alguns governs, com l'hongarès, flirtegen amb la vacuna russa, que no està incorporada als contractes europeus. Sobre el no a la vacuna Sputnik V, encara tira pilotes fora.
Diferències amb Israel o el Regne Unit
Davant la rivalitat amb què altres països, a tall individual, han confrontat la UE, Von der Leyen demana veure-hi les diferències: "Soc conscient que un país pot ser un vaixell de competició i la UE sembla més aviat un petrolier. Però aquesta és també la seva força".
I recorda que, amb aquest panorama, no pot imaginar-se "on seríem avui si només dos o tres països de la UE haguessin pogut competir per les vacunes" , i aquest és l'argument central de la seva defensa. La presidenta justifica les diferències amb al Regne Unit, "que ha optat per una autorització d'emergència, assumint la responsabilitat", o Israel, "que ha acordat lliurar les dades de salut personal dels ciutadans a empreses farmacèutiques". I conclou: "Nosaltres no ho faríem".