Un dia després d'anunciar que la Unió Europea (UE) estava disposada a debatre l'alliberament de les patents de les vacunes de la Covid, ara la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, s'ha fet marxa enrere. Aquest divendres al vespre, els líders europeus han realitzat una cimera a Porto i, en el marc d'aquesta, Von der Leyen ha assegurat que l'aixecament de les patents "no resoldrà el problema" d'accés a les vacunes "en el curt o mitjà termini", segons informa l'ACN.

El problema principal rau que els països del sud no tenen suficient poder adquisitiu per poder tenir accés a aquest tractament, cosa que pot comportar l'aparició de noves variants com la sud-africana, la brasilera o l'índia, que a la llarga podria fer que les actuals vacunes quedessin en desús. Per això, aixecar les patents faria que el cost d'aquests vaccins fos més econòmic.  Davant d'aquesta situació, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha mostrat favorable que s'aixequin les patents, una visió que també comparteix el president dels Estats Units, Joe Biden.

En un primer moment, Von der Leyen va exposar ahir que la Unió Europea estava oberta a aquesta possibilitat. "La Unió Europea està llesta per conversar sobre qualsevol proposta que doni resposta a la crisi de forma efectiva i pragmàtica. Per això estem preparats per parlar sobre com l'aixecament de la propietat intel·lectual pot ajudar a arribar als objectius", va argumentar. 

El president dels Estats Units, Joe Biden, es mostra a favor d'aixecar les patents de les vacunes / EFE

Crear fàbriques a Àfrica

Ara, però, Brussel·les s'ha fet marxa enrere davant aquesta possibilitat i la presidenta de la CE ha proposat que es creïn fàbriques fora de la UE com, per exemple, a l'Àfrica. A més, ha exposat la necessitat de facilitar l'exportació de vacunes

"El que cal és compartir les vacunes, permetre l'exportació i invertir en la creació de capacitat de producció", ha remarcat Von der Leyen avui, que ha demanat als països que proposen l'aixecament de les patents, com els Estats Units, que es comprometin a exportar vacunes "gran escala".

Amb tot, la UE tampoc ha tancat la porta definitivament a la possibilitat d'aixecar les patents i Von der Leyen ha assegurat que estan "oberts a discutir" aquesta possibilitat. 

Un altre dels que també ha reculat és el president francès, Emmanuel Macron. En aquest sentit, ahir es va mostrar "absolutament a favor" d'alliberar les vacunes; però avui s'ha desdit. En la seva arribada a la cimera de Porto, convocada per abordar la qüestió, el líder francès ha defensat que la clau està a fomentar "la transferència de la tecnologia" entre les farmacèutiques amb la finalitat d'incrementar la capacitat de producció. 

Les rectificacions tant de Macron com de Von der Leyen venen després que una font pròxima al govern alemany manifestés que la cancellera alemanya Angela Merkel no estava d'acord amb aixecar les patents. Segons aquesta font, Merkel considera que "el que limita la producció de vacunes és la capacitat de fabricació i els alts estàndards de qualitat, no les patents". A més,creu que la suspensió de la propietat intel·lectual pot generar "complicacions importants".

 

Imatge principal: La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, el dia que es va vacunar en una imatge d'arxiu / Twitter Von der Leyen