La situació es torna més preocupant. Xangai ha admès les tres primeres morts per covid-19 des de l'inici del confinament el passat 28 de març, que havia de servir per aturar la pitjor onada de contagis des que va començar la pandèmia. L'anunci de les defuncions arriba després que la ciutat xinesa hagi comptabilitzat més de 320.000 contagis per covid (la majoria d'ells asimptomàtics), amb setze casos greus actius. La majoria són de gent gran sense vacunar i amb patologies com "diabetis, malalties cerebrovasculars i cardiovasculars, tumors malignes i dificultats pulmonars", d'acord amb la informació que publica el diari xinès Global Times. Després de quatre setmanes de confinament, fa dies que algunes veus ja havien mostrat la seva incredulitat amb l'absència de morts durant aquesta onada. Tot plegat, recordava a l'experiència de Wuhan: les autoritats locals van revisar a l'alça la xifra de morts passant de 2.575 a 3.869 d'un dia per l'altre.
Les autoritats sanitàries de Xangai han informat aquest dilluns en un comunicat que les defuncions han estat de persones d'entre 89 i 91 anys, amb "problemes de salut subjacents" i que no s'havien vacunat contra la malaltia. El col·lectiu de gent gran és un dels més vulnerables, però també un dels més reticents a immunitzar-se. Només el 38% dels majors de seixanta anys s'ha vacunat amb la pauta completa i una dosi de reforç, segons reconeixen les autoritats de salut local. Llavors, la baixa taxa d'inoculació entre els més grans està sent un dels punts dèbils de l'estratègia xinesa de tolerància zero contra la covid.
Esgotament a la ciutat
Les restriccions a la metròpolis oriental xinesa van començar oficialment el passat 28 de març, tot i que aleshores ja hi havia edificis residencials que feia setmanes que estaven completament aïllats de l'exterior. Els residents han denunciat esgotament per la manca d'aliments i per la por davant la possibilitat d'acabar en centre d'aïllament. Tanmateix, les autoritats es mantenen inflexibles en la seva estratègia de covid zero perquè "òmicron no és una grip", ja que podria causar centenars de morts i un hipotètic col·lapse sanitari. Amb la intenció de "netejar de casos" Xangai, la ciutat portarà a terme una nova ronda de tests massius per als residents confinats, amb proves diàries fins al pròxim dia 21 per aquells qui visquin en edificis on s'han detectat positius.
Mentre que aquest dilluns s'han comptabilitzat 2.417 casos locals (amb 19.831 asimptomàtics), el nombre de contagis segueix sense estabilitzar-se arreu de la Xina. "Hem de concentrar els nostres recursos en guanyar aquesta batalla per evitar un rebrot a llarga escala i consolidar els resultats ja aconseguits", ha indicat Ma Xiaowei, director de la Comissió Nacional de Salut del país. Així, ha destacat la importància de "donar la benvinguda a un victoriós XX Congrés del Partit Comunista". En aquest congrés es preveu que el president xinès i secretari general de la formació, Xi Jinping, revalidi la seva posició al capdavant del país amb un tercer mandat inèdit entre els seus predecessors.
L'efecte sobre l'economia
Però els confinaments arreu del país ja estan repercutint sobre l'economia, amb aturades a fàbriques i transports que han fet saltar les alarmes d'indústries com la tecnològica o l'automobilística. El viceprimer ministre xinès Liu He, home de màxima confiança de Xi, ha subratllat aquest dilluns que calen més "esforços" per "mantenir estables les cadenes de subministrament" i "millorar les condicions" dels treballadors de la indústria logística, el que es traduiria en l'establiment de bombolles anticovid entre els treballadors per evitar colls d'ampolla.
De moment, el producte interior brut (PIB) de la Xina va créixer un 4,8% interanual en el primer trimestre de l'any, tot i que els funcionaris de l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE) han advertit aquest dilluns dels "múltiples desafiaments" que plantegen els rebrots. Les vendes minoristes, indicador del consum intern, van augmentar un 3,3% interanual en el tercer trimestre (en part gràcies al fet que les vendes per internet es van disparar un 6,6% interanual), però es van contraure fins a un 3,5% en el mes de març, ha reconegut l'ONE.