En una setmana, Xile ja ha vacunat a més d'un milió de persones. El país va començar la setmana passada una campanya de vacunació anti-Covid amb l'objectiu d'immunitzar als majors de 65 anys abans del 19 de febrer perquè tota la població de risc, adults grans, malalts crònics i personal sanitari, es pugui vacunar durant el primer trimestre de 2021. Així, la voluntat és la de tenir 15 dels 19 milions de persones vacunades al mes de juliol.
L'any passat, el govern xilè va ser durament criticat perquè s'enfrontava a la pandèmia amb taxes d'infecció molt altes. Ara, però, és aplaudit pel seu pla de vacunació, gratuït i voluntari. Segons les dades d'Our World in Data de la Universitat d'Oxford (fins al dia 10 de febrer) Xile administra 5,58 dosis per cada 100 habitants.
Factors que expliquen l'èxit de Xile
Segons Luis F. López-Calva, director regional del PNUD a l'Amèrica Llatina i el Carib, hi ha tres factors clau. Tal com detalla a la BBC Mundo, aquests són, primerament, tenir els recursos financers per poder adquirir les vacunes. Tenir una bona estratègia per fer una bona distribució d'aquestes i finalment, una bona capacitat institucional i una estructura governamental per poder implementar-la. En aquest sentit, exposa que Xile compleix amb les tres.
Fins ara, tenen aproximadament 35 milions de vacunes compromeses, 10 són de Pfizer i BioNTech, 10 de la xinesa Sinovac i la resta són d'AstraZeneca, Johnson & Johnson i la plataforma Covax, impulsada per l'Organització Mundial de la Salut, per garantir un accés universal a la vacuna. A més d'aquestes dosis ja compromeses, tal com destaca el portal britànic, el govern xilè també està fent esforços per comprar dosis de la vacuna russa Sputnik V.
Xile va ser el primer país de Sud-amèrica que va començar la campanya de vacunació. Sense anar més lluny, el passat 24 de desembre, començava vacunant al personal sanitari de primera línia amb les vacunes de Pfizer i BioNTech i Sinovac.
Xile suma un total de 776.000 persones infectades, 3.814 en les últimes hores i 19.541 víctimes mortals. El coronavirus ha provocat més de 109 milions d'infeccions arreu del món i més de 2,4 milions de morts.