Els fabricants de vacunes xinesos estan estudiant barrejar les vacunes i si una dosi de reforç podria ajudar a millorar la protecció contra el coronavirus. Sinovac i Sinopharm, que han exportat centenars de milions de dosis a tot el món, diuen que estan considerant combinar les seves vacunes amb les de les altres companyies.
A principis d'aquest mes, el director del Centre de Control de Malalties de la Xina, Gao Fu, va dir que les vacunes actuals ofereixen una baixa protecció contra el coronavirus i que barrejar-les podria ser una de les estratègies a considerar per augmentar-ne l'efectivitat. Més tard, Gao va intentar desdir-se dels seus comentaris dient que parlava en general sobre l'eficàcia de les vacunes.
China National Biotech Group té un pla per al futur "ús seqüencial" de les seves vacunes, segons va dir dimecres el cap de cooperació internacional de la companyia, Li Meng, en una roda de premsa que recull el portal Channel News Asia. La companyia, una filial de l'estatal Sinopharm, ha fabricat dues vacunes contra el coronavirus. Sinovac, una empresa privada, també ha manifestat que estava en converses en relació amb la combinació de la seva vacuna CoronaVac.
Sputnik V combina dos vectors
Si finalment s'acaben barrejant vacunes, no seria la primera vegada que es fa. La vacuna russa Sputnik V, té de base l'adenovirus, treu pit d'haver aconseguit i constata, a través de les seves xarxes socials que "els còctels de vacunes són el camí" i destaquen que "Sputnik V està feliç de veure a altres seguir el seu enfocament".
Segons la pàgina oficial de la vacuna russa i la de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), la vacuna es basa en dos vectors contra el coronavirus l'Ad26 (fet servir en la primera dosi) i l'Ad5 (per la segona dosi, per incrementar l'afecte). Totes dues, segons sembla, inclouen un gen que codifica la proteïna S de les espines del virus SARS-CoV-2.
Arribaran a Europa?
De moment, l'Agència Europea del Medicament no està estudiant les vacunes xineses, tot i que alguns països europeus ja les han començat a fer servir, com Hongria. Alguns països estaries estudiant fer-ne reserves per a més endavant.
El dia 4 de març l'EMA va començar a estudiar la vacuna russa per decidir si finalment se n'autoritza el seu ús o no entre els Estats membres. Alguns països, però, han tirat pel dret i ja n'han comprat dosis i les han començat a administrar, també Hongria i Eslovàquia. Finalment, l'EMA podria pronunciar-se sobre la vacuna al maig.