Oxfam Intermón ha advertit que l'1% més ric del planeta posseeix més riquesa que el 95% de la població mundial en conjunt, segons un informe de l'ONG, partint de les dades del banc suís de dades UBS, i publicat aquest dilluns en el marc de les sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Així, l'anàlisi assenyala, que la influència dels milmilionaris sobre l'economia "s'ha disparat" doncs "més d'un terç de les 50 empreses més importants del món tenen a un milmilionari com a director executiu o accionista principal". A més, indica que la capitalització borsària total d'aquestes empreses ascendeix a 13,3 bilions de dòlars.

En aquest sentit, Oxfam adverteix que, en "una era d'oligarquia global", els esforços globals per respondre als desafiaments més importants del planeta, com la crisi climàtica o els nivells persistents de pobresa i desigualtat, "estan sent amenaçats per la concentració de poder en mans dels ultrarics i les megaempreses". Aquesta "híper concentració de poder i riquesa", segons avisa l'ONG, alimenta la desigualtat tant dins dels països com entre ells. De fet, precisa que, malgrat representar el 79% de la població mundial, els països del Sud global "només compten amb el 31% de la riquesa global".

"Els ultrarics estan conformant les regles del joc"

"L'ombra de l'oligarquia mundial plana sobre l'Assemblea General de les Nacions Unides. Els ultrarics i les megaempreses que ells controlen estan conformant les regles del joc al seu favor, a costa de la resta de la població. Les Nacions Unides estan perdent capacitat d'acció davant el poder creixent dels milmilionaris", ha afirmat el director d'Oxfam Intermón, Franc Cortada. Entre altres dades, l'informe precisa que l'1% més ric té el 43% de tots els actius financers globals i que dues multinacionals són propietàries del 40% del mercat mundial de llavors. Les "tres grans" gestores de fons nord-americans (BlackRock, State Street i Vanguard) gestionen 20 bilions de dòlars en actius, prop d'una cinquena part de tots els actius d'inversió a tot el món.

"Encara que el mantra és que la rivalitat entre grans potències és el factor més gran que soscava el multilateralisme, la realitat és que la desigualtat extrema juga un paper clau. En els últims anys, els ultrarics i les empreses amb més poder han utilitzat la seva enorme influència per frenar els esforços per resoldre els principals problemes del planeta, com la lluita contra l'evasió i l'elusió fiscal, assegurar que les vacunes contra la covid-19 siguin accessibles per a totes les persones, o cancel·lar els deutes insostenibles dels països del Sud global", ha explicat Cortada.

Una acció multilateral

Per això, Oxfam insta a l'acció multilateral per impulsar un nou marc de fiscalitat internacional, la cancel·lació del deute públic i noves lleis de propietat intel·lectual davant futures pandèmies. "Només un multilateralisme basat en l'equitat i justícia pot revertir la intensificació del poder d'una oligarquia global. Alguns líders mundials estan demostrant ser conscients d'això i han incrementat els seus esforços contra la desigualtat. Però han de ser més i amb més força", ha insistit Cortada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!