"És que no tinc espai", has dit algun cop. "És que tinc criatures a casa", has sentit a dir. "És que no sabria ni per on començar", se sent allà al fons. Les excuses són moltes, però de planeta habitable malauradament només en tenim un, i cal que el cuidem entre tots i totes. Si fins ara no tenies el reciclatge i la reutilització com dues pràctiques indispensables en el teu dia a dia, no t'amoïnis: hem llistat 10 consells bàsics perquè t'engresquis a fer un pas endavant per millorar l'entorn que t'envolta.
1. Llegeix les etiquetes dels envasos
L’etiquetatge, a banda de contenir informació com la data de caducitat, en el cas dels aliments, la manera més adient d’utilitzar el producte o de cuinar-lo, o les advertències de seguretat, en el cas dels productes de desinfecció i neteja, també ens indica quins materials han estat emprats en la fabricació de l’envàs. Sovint, fins i tot ens diu en quin dels diferents contenidor que trobem al carrer cal abocar-lo.
El 2017, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) va realitzar un informe per analitzar la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per als envasos de begudes d’un sòl ús a Catalunya.
L’etiquetatge ens indica quins materials han estat emprats en la fabricació de l’envàs
2. Separa els residus
És important que cada residu que generem sigui separat per posar-lo a la fracció corresponent. Els envasos de plàstic, amb el plàstic. El paper i el cartró, amb el paper i el cartró. El mateix amb les ampolles de vidre i amb el rebuig: cadascun d’ells ha d’anar al seu cubell corresponent, o al separador pertinent dins d’un cubell d'escombraries amb diferents compartiments. Cerca i troba un racó a casa perquè aquesta activitat es dugui a terme sense alterar cap rutina domèstica.
Separar bé els residus contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. Elaborar nous productes amb materials derivats dels residus genera menys emissions de CO2 que utilitzant matèries verges de la natura, afavorint el foment de l'economia circular.
3. Neteja els envasos abans de llençar-los
Les restes voluminoses de menjar han d’anar directes al cubell del rebuig abans no llencem l’envàs que el conté; aquest gest senzill ens en facilitarà el posterior procés de reciclatge. Hem de ser curosos, però, amb aquells envasos que contenen productes de desinfecció i neteja: buidar-ne el contingut per netejar-los a la pica de cuina pot ser contraproduent, perquè estaríem abocant químics i tòxics a l’aigua. En cas de dubte, cal repassar el consell #1.
Cal especificar-hi, també, que en els casos del paper, el cartró i els envasos lleugers, poden ser llençats a la seva fracció corresponent encara que estiguin una mica bruts.
4. Redueix el volum dels envasos
Un dels principals hàndicaps que la gent troba a l’hora de reciclar és la falta d’espai. Economitzar el volum de residus, en aquest sentit, és cabdal per no desistir en la nostra voluntat de posar el nostre gra de sorra en un món més sostenible. Una tasca ben senzilla perquè els nostres residus no ocupin tant espai és aixafar-ne aquells de més voluminosos, com les ampolles i els brics de plàstic. També podem ficar les llaunes una dins d’una altra.
En el cas de les ampolles massa dures, si no ens en sortim a l'hora de reduir-ne les dimensions, és recomanable llençar-les sense tap, per facilitar-ne el procés de reciclatge. I què en fem, del tap? Doncs al contenidor groc, és clar.
Reutilitzar i reciclar no han de ser activitats privades: cal que impliquem la gent del nostre entorn, també els més petits de la casa
5. Identifica els residus especials
Les piles i l’oli de cuina tenen contenidors específics. També en tenen els medicaments, i és clau separar-los de la resta de residus i portar-los fins als punts de reciclatge que trobaràs en la teva farmàcia de confiança. Els mobles també demanen d’un tracte especial. Si vols desfer-te’n d’un, pots posar-te en contacte amb el teu servei municipal, on t’informaran del procediment i la data més adient per coordinar-te amb el servei de recollida de mobles. I electrodomèstics? Dintre vídeo.
Els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) són una tipologia de romanents molt susceptibles de ser preparats per a la reutilització. Sovint, el consumidor substitueix els seus AEE parcialment danyats o en bones condicions, en lloc de fer allò més raonable: donar-los una segona vida i fer-los útils i valuosos durant molt més temps o, si no hi ha més remei, reciclar-los per recuperar-ne els components i no haver d’importar-los d’altres països.
Les últimes dades de recollida de RAEE a Catalunya indiquen que l’any 2020 a Catalunya es van recollir 42.565,34 tones de RAEE, 5,47 quilos per habitant i any.
Els residus d’aparells elèctrics i electrònics són una tipologia de romanents molt susceptibles de ser preparats per a la reutilització
6. Recicla l’oli
Llençar l’oli de cuina per l’aigüera no és gens recomanable: cal emmagatzemar-lo i dur-lo a un punt de recollida. Una bona manera de donar un segon ús als pots de vidre alhora que ens abastim d’envasos per emmagatzemar, és abocar-hi l’oli quan ja no podem donar-hi cap més ús. Si tenim oli industrial i de moto i ens en volem desfer, el procediment és el mateix; sí que haurem, però, de separar l’oli depenent de la seva procedència.
Aquells generats periòdicament en les activitats de manteniment —tallers d’automòbils, ports, manteniment de maquinària agrícola— s'anomenen olis industrials usats i, cal parar-hi compte, són especialment perillosos.
7. Aboca els residus al contenidor adient
Ben sovint, són les coses més elementals les que cal refrescar i recordar de tant en tant: envasos, llaunes i brics? Llença’ls al contenidor groc. Paper i cartró? Directes al contenidor blau. Ampolles de vidre? Sent com es fan miques en caure al contenidor verd. Residus orgànics? De pet cap al contenidor marró. I de la resta, què en fem? Doncs al contenidor gris, esclar. Localitza els contenidors més propers a casa teva per fer-te més fàcil el procés.
Abocar els residus dins del contenidor adient per facilitar la seva recollida i, de retruc, minimitzar qualsevol efecte contra la salut pública.
Les tres R són reduir, reutilitzar i reciclar
8. Fes xarxa amb els teus familiars i coneguts
Reutilitzar i reciclar no han de ser activitats privades: cal que impliquem la gent del nostre entorn, també els més petits de la casa. En cas contrari, tot el procediment s'acaba delegant en una única persona, quan hauria de ser tot el nucli de convivència qui participi de tot el procés. Generar consciència és important, i fer-ho més enllà dels límits domèstics és més que recomanable: engresca als teus companys i companyes de feina a sumar-se al canvi!
Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, Criar.cat va fer un recull molt recomanable de llibres infantils per parlar de reciclatge amb criatures.
9. Duu bosses de casa quan vagis a comprar
Cal lluitar contra l’omnipresència del plàstic, i una bona manera és respondre amb un “no, gràcies” cada cop que, en pagar la compra setmanal, ens ofereixin una bossa. Per transportar la compra del mercat a casa, és molt recomanable emprar cistells de vímet o bosses de tela. De cara a repartir el pes i fer que el transport sigui més senzill, les motxilles també poden ser una bona opció per ficar-hi els elements més pesants, com les ampolles.
En xifres: cada català va consumir 158 bosses d’un sol ús, de mitjana, durant l’any 2018, mentre que en el 2020 el consum va ser de 49 bosses per persona. Entre el 2007 i el 2020, el consum d’aquestes bosses ha anat davallant fins a un 85%.
10. Coneix i interioritza la regla de les tres R
Quines són, les tres R? Reduir, reutilitzar i reciclar són els tres vectors indispensables per lluitar contra la degradació del planeta. De què parlem, quan parlem de reduir? De disminuir el volum de productes que consumim. I de reutilitzar? És donar un segon ús a elements ja utilitzats —al consell #6 en trobarem un bon exemple. I reciclar? És el procés de transformar els productes utilitzats en uns de nous mitjançant diferents tractaments.
En el cas concret de la reutilització, cal visibilitzar també la PxR (Preparació per a la Reutilització), definida per la Comissió Europea com qualsevol operació mitjançant la qual productes o components que no siguin residus s’utilitzen de nou amb la mateixa finalitat per la qual van ser concebuts.
La Preparació per a la Reutilització és qualsevol operació mitjançant la qual productes que no siguin residus s’utilitzen de nou amb la mateixa finalitat per la qual van ser concebuts
L’Agència de Residus de Catalunya és un dels socis de SUBTRACT, un projecte europeu que es concentra en les fases de posada en marxa i desenvolupament dels centres de reutilització per tal d’aconseguir que siguin efectius i duradors.
En aquest sentit, l’ARC va presentar a principis d’enguany el Pla d’Acció per a la Competitivitat dels Centres de Reutilització a Catalunya, incloent-hi projectes l’objectiu dels quals és convertir els tallers i botigues de productes de segona mà en negocis viables ambientalment i econòmicament que ofereixin llocs de treballs estables.