Pràcticament el 10% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona es va sentir víctima d'un atac cibernètic l'any 2020. Concretament, l'enquesta de victimització de l'Àrea Metropolitana de Barcelona apunta que el percentatge va ser del 9,4%. Entre els delictes més comuns, destaquen les estafes en compres online o la infecció de dispositius mòbils, ordinadors i tauletes electròniques amb virus o arxius maliciosos per al sistema operatiu. L'estudi, realitzat per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans, ha efectuat més de 8.000 entrevistes personals. Una altra conclusió de l'informe és que l'índex de victimització general va caure del 27,2 al 20,2% entre el 2019 i 2020. Aquest descens s'explica, principalment, pel confinament que es va decretar a conseqüència de la pandèmia de coronavirus.

Així doncs, una de cada cinc persones de la població metropolitana va percebre que era víctima d'un fet delictiu durant el 2020. Més enllà de l'àmbit cibernètic, el que també han patit aquests ciutadans són, bàsicament, infraccions en seguretat personal, com poden ser els robatoris de carteres i documentació personal o amenaces i agressions. De fet, el 13,3% dels enquestats apunta que s'han sentit víctimes d'aquests delictes, unes infraccions que pateixen més les dones (14%) que els homes (12,5%). Altres atacs ressenyables són els robatoris de vehicles o d'accessoris (6,9%) i també l'entrada a habitatges (2,9%). En el cas dels domicilis de segona residència, el percentatge creix fins al 4,2%. Els robatoris a botigues cauen del 0,8 al 0,5%, també pel confinament.

La percepció de seguretat a les ciutats, per sota del 6

Preguntats per la valoració que fan de la seguretat als diferents municipis metropolitans, la qualificació mitjana que reben els barris és de 6,40, en tant que la xifra es desploma al 5,99 en el cas de les ciutats. L'escala va de 0 a 10, el 0 és la resposta per a "no hi ha gens de seguretat" i el 10 és per a "hi ha molta seguretat". Les xifres milloren respecte a exercicis anteriors i, molt especialment, ho fa en el cas de la zona del Besòs i també a Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Finalment, els cossos de seguretat també han rebut una valoració per part dels enquestats. En referència als Mossos d'Esquadra, la nota mitjana obtinguda és de 7,13, mentre que als cossos de Policia Local els atorguen un 6,82.

Davant d'aquestes dades, el vicepresident de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Balmón, ja va anunciar que activarien un nou pla de creació d'un sistema de seguretat metropolità. El també alcalde de Cornellà de Llobregat assenyalava que "les polítiques de seguretat no es poden desenvolupar només a escala local". En aquest sentit, es plantejarà reforçar la vigilància nocturna, la col·locació de més càmeres de seguretat i la neutralització dels racons de ciutats en què es percebi més inseguretat.