Aquest 2021 es compleix un aniversari molt especial. Ja fa 100 anys que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), conegut popularment com a Meteocat, mira el cel a diari per informar de les prediccions meteorològiques en cada punt del territori. Per això, fa qüestió d’una setmana us mostràvem com treballaven des de les oficines que tenen al barri de Sants de Barcelona, per saber com obtenen i interpreten els diferents models i mapes per fer les previsions al màxim d’acurades possibles.
Per celebrar l’aniversari, el SMC ha organitzat una exposició que es pot trobar al Palau Robert de Barcelona que porta per nom 100 anys mirant el cel. Tota una declaració de principis literals per tal de mostrar als seus usuaris i milers de seguidors com treballen des dels seus inicis i al llarg de la seva evolució. Marc Prohom, cap de climatologia del SMC, ens fa un recorregut per l’espai que, a principis del 2022, es traslladarà a Girona.
“L’exposició ensenya als visitants per mitjà d’un recorregut per diferents àrees temàtiques, com treballa el SMC així com tot el què fem”. Prohom explica que “la mostra serveix també com a homenatge a tots els observadors que recullen cada dia les observacions”, un mèrit que agraeixen i que commemoren amb un plafó dedicat a tots ells.
Els inicis del Meteocat
El Servei Meteorològic de Catalunya va néixer el març de 1921, amb la voluntat de millorar el nivell i qualitat de vida de la població, així com per apropar el coneixement de l’entorn més pròxim a la ciutadania, per entendre millor l’indret on vivim. El doctor Eduard Fontserè, l’any 1919, va ser qui després d’assistir a la primera conferència internacional de directors de serveis meteorològics, va impulsar el que avui coneixem popularment com el Meteocat. Fontserè era conscient de la importància de dotar a Catalunya d’eines per entendre i comprendre la meteorologia i la climatologia, una necessitat bàsica que era necessari d’oferir al conjunt de la població. D’aquí, que el doctor presentés a la Mancomunitat de Catalunya la proposta de la creació d’un servei meteorològic català.
La ciència feta per la gent i per a la gent, el tarannà del SMC
El SMC de la primera època (1921-1939) va ser pioner en l’emissió dels butlletins radiofònics amb avisos per a pagesos i navegants, mapes per a l’aviació, sondatges atmosfèrics i marítims o campanyes experimentals com la de l’anomalia tèrmica a la plana de Vic. Un primer període que va ser marcat i dirigit pel doctor Fontserè, el mateix impulsor. El SMC actual es troba adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, treballant amb una plena vocació de servei públic, informant i oferint una predicció meteorològica de qualitat, especialment en davant d’episodis extrems o temporals que ens toca viure cada vegada més sovint.
Uns episodis marcats per l’emergència climàtica que vivim i que, si no actuem, aniran a més. “Si no actuem ja, a finals de segle l’escenari que es presenta és molt desastrós, amb augments de temperatura mitjana de més de 3 graus en bona part del país i descensos de precipitació de l’ordre del 20%”, apunta el cap de climatologia del SMC.
Una exposició interactiva plena de curiositats
Saps on s’ha registrat la temperatura més baixa dels darrers 30 anys a Catalunya fora de l’alta muntanya? I la més alta? Aquestes són algunes de les preguntes i curiositats amb les que trobareu resposta visitant l’exposició de 100 anys mirant el cel, on el visitant podrà fer un recorregut per una exposició interactiva organitzada en diferents àmbits. Uns espais on es mostren el pronòstic i l’observació del temps, una zona dedicada als col·laboradors que participen activament proporcionant informació dels seus municipis, el monitoratge del clima i la innovació i la recerca científica. El recorregut remarca la vocació internacional del SMC així com el servei proper que ofereix als catalans i catalanes per estar ben informats de la predicció del temps actualitzada en tot moment.