"La meva regla, les meves regles", aquest és el lema del projecte per promoure l'equitat menstrual als centres educatius que ha presentat aquest dilluns la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. El projecte entra doncs en la primera fase, on la seva aplicació es redueix a 24 centres catalans. En aquestes escoles es farà una formació a tots els alumnes de tercer de l'ESO, noies i nois. A més de la sessió informativa es repartiran els estoigs que s'han elaborat des de la Generalitat, en els quals es podrà trobar: una copa menstrual, unes calces absorbents i una compresa reutilitzable. Tothom que menstruï tindrà aquests productes gratis, això inclou noies, nois trans i persones no binàries. S'espera que el curs que ve la iniciativa s'expandeixi a la resta de centres i s'estima que tindrà un cost total d'1,2 milions d'euros.
La consellera Verge ha destacat que aquest projecte és fruit de la col·laboració entre els Departaments d'Acció Climàtica, Salut i Feminismes. També ha remarcat: "Aquest Govern s'ha compromès amb la transformació feminista i els drets sexuals i reproductius en formen part". La consellera ha recordat que des de la perspectiva feminista el que és personal, també és polític i la regla no és una excepció. El projecte cerca normalitzar la regla en l'educació sexual, conscienciar i mostrar opcions ecològiques. El projecte s'acompanya d'un espot i una pàgina web.
Trencant tabús
"No pot ser que la regla sigui motiu de vergonya, que els tampons es passin entre les alumnes d'amagat pels nois fan broma per la regla", ha assenyalat Verge. Part del projecte "la meva regla, les meves regles" es dirigeix als nois joves, els quals rebran la mateixa formació que les seves companyes. En les sessions no es parlarà només de la regla, també de productes menstruals sostenibles, els quals sovint són més desconeguts. Verge també ha exposat que quan es reparteixen els estoigs entre l'alumnat dels centres, aquestes el duran a casa, on més persones entraran en contacte amb aquests productes alternatius i ecològics com la copa o les calces absorbents.
La importància de la sostenibilitat
El paquet de productes menstruals gratuïts que donarà la Generalitat a les joves de tercer d'ESO el componen només productes reutilitzables. Segons la Conselleria, en la vida reproductiva d'una dona (uns 40 anys aproximada), fent servir productes d'un sol ús, cada persona genera 180 quilos de residus. En canvi, si es fessin servir només compreses de roba, per exemple, aquesta xifra es reduiria fins als 2,4 quilos al llarg de tota la vida fèrtil. Amb tot plegat, el Departament pretén donar a conèixer i promoure les alternatives més sostenibles d'higiene menstrual. "Hi ha diverses opcions perquè puguin escollir quina els va millor, al mateix temps que prenen consciència de l'impacte ecològic dels productes d'un sol ús", ha explicat Verge.
La primera fase del projecte comença aquesta setmana. Es tracta de la primera experiència amb aquest model d'educació sobre salut menstrual, de manera que la consellera ha remarcat que el que s'aprengui d'aquesta primera presa de contacte pot modificar la manera en què arriba a la resta de centres del país.