El desplegament de forces antidisturbis policials i militars a la costa marroquina per evitar i dissuadir els intents de salts i entrades irregulars de persones a Espanya, i, de retruc, a Europa, no surten gratis. En els darrers quatre anys el govern espanyol ha pagat, via “ajudes directes”, un total de 120 milions d’euros al govern del Marroc. Amb aquests diners, i segons avança Gonzalo Araluce a Vozpopuli, es paguen les dietes dels agents de la policia marroquina a la costa, a la frontera amb Ceuta i Melilla, el desplegament de vehicles i patrulles marítimes i també l'adequació d’infraestructures per evitar les entrades irregulars.
Aquestes ajudes signades pel ministre de l’Interior, el socialista Fernando Grande-Marlaska, s’han assignat durant els anys 2019, 2020, 2021 i 2022 i sumen aquest total de 120 milions d’euros en quatre assignacions de més de 30 milions cada any. Concretament, les ajudes són per a "desplegaments d'operatius de vigilància de fronteres, en l'àmbit de la Cooperació Policial internacional" i per al "finançament d'activitats de lluita contra la immigració irregular, tràfic d'immigrants i tràfic d'éssers humans en l'àmbit de la Cooperació Policial internacional". Amb tot, però, les ajudes aquestes, que assumeix l’Estat per reforçar la protecció a la frontera sud, són a fons perdut i no consta que el Marroc n’hagi de declarar la seva aplicació o n’hagi de justificar la seva despesa.
Amb aquests diners també es paguen, segons els acords bilaterals entre els dos països, el retorn d’immigrants subsaharians que siguin detectats de manera irregular en territori marroquí a l’espera d’entrar a territori espanyol i també fer proves de Covid-19 al personal desplegat a la vigilància de la frontera entre el Marroc i Espanya.
Baixa el nombre de persones que entren irregularment a Espanya
Aquests diners enviats en quatre grans paquets no es van deixar d’enviar ni l’any 2021, quan el Marroc i Espanya van entrar en una crisi diplomàtica després de l’entrada a l’Estat del líder del Front Polisari, Brahim Ghali, que després d’aterrar a una base militar de Saragossa va ser traslladat a un hospital on va rebre tractament mèdic.
Com a resposta, Marroc va relaxar les mesures i milers de persones van iniciar salts i entrades irregulars a Ceuta i Melilla. Espanya fins i tot va haver de desplegar militars de l’Exèrcit de Terra per tal de donar la seguretat que no podien assumir només la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, per la falta de col·laboració per part de la policia, la gendarmeria i l’exèrcit marroquí. Per tal d’intentar frenar les entrades irregulars en territori espanyol, que l’any 2022, segons dades d’Interior, van ser de més de 30.000 persones —l’any 2021 van ser més de 40.000—, el Marroc també rep diners directament d’Europa que els destinen a la gestió de la frontera i la compra de vehicles més moderns, amb càmeres tèrmiques.