Unes 120.000 persones, segons els organitzadors, han sortit aquest dissabte als carrers de Barcelona per reivindicar els drets LGTBIQ. Sota el lema 'L'orgull de les nostres vides: fer anys, acompanyant-nos, és créixer', el Pride! BCN d'enguany ha reivindicat la diversitat a totes les edats. La marxa ha començat passades les 18 hores des dels jardins de les Tres Xemeneies, i durant una hora els milers d'assistents han desfilat acompanyant les desenes de carrosses de partits, empreses i institucions per l'avinguda Paral·lel fins a arribar a la plaça Espanya. Allà, l'actor Enric Majó, l'activista Paulina Blanco, i l'activista trans Patrícia Caballero han llegit el manifest, amb el qual han reivindicat la lluita del col·lectiu dels últims anys.

Pride Barcelona 2023 / miquel muñoz
Els participants al Pride! a l'avinguda Maria Cristina, on s'ha llegit el manifest. Foto: Miquel Muñoz

"Volem posar en relleu a totes les persones LGTBIQ+ que des dels anys 80 han lluitat pels drets que ara, després de més de 40 anys, la nostra societat gaudeix", ha exclamat Majó. L'actor ha recordat que aquestes persones van ser criminalitzades i empresonades per lleis franquistes i que fins i tot algunes van morir per defensar els seus drets, i ha apuntat que aquesta memòria "ha de servir per no tornar a l'època fosca en blanc i negre... i molts grisos", fent una crida a no permetre un retrocés en drets socials. "A nosaltres, com sabeu, ens agraden els colors, i com més, millor", ha afegit Majó en un clam per la diversitat. 

Pride Barcelona 2023 / miquel muñoz
La festa del Pride! ha estat, un any més, plena de color i de festa. Foto: Miquel Muñoz

En un ambient festiu, les 51 carrosses irisades han desfilat per l'avinguda Paral·lel de Barcelona per defensar la llibertat, la diversitat i el respecte davant de les diferents identitats sexuals. Durant la desfilada, els assistents han mostrat banderes i pancartes amb lemes com “All you need is love” o “Units en els nostres drets”. Però la gran festa anual de l'orgull a la capital no ha pogut defugir les imminents eleccions generals i s'han pogut veure múltiples missatges que cridaven a votar el 23-J per evitar "retrocedir en drets". Diversos assistents han explicat que l'edició d'enguany era "més important" davant el temor que la ultradreta de Vox arribi al govern espanyol. De fet, el Pride! d'enguany ha batut rècord de participació. 

Els partits aprofiten per fer campanya

Els polítics han aprofitat la cita per fer campanya per a les eleccions generals 2023. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que s'ha situat a la capçalera de la marxa, ha definit l'esdeveniment com "una demostració dels avenços que ha fet Espanya en els últims anys" i ha assegurat que hi ha "més motius que mai" a favor de la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI. "La bandera de l'arc de Sant Martí no tornarà mai més als armaris", ha asseverat. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha demanat a la ciutadania que "es prengui seriosament l'amenaça" de l'extrema dreta, que fins i tot "nega l'existència del col·lectiu i el propi dret a ser". 

La candidata de Sumar-En Comú Podem, Aina Vidal, ha apel·lat a totes les persones que estimen "la vida i la diversitat" a anar a votar el 23J. "Que hi hagi una extrema dreta que penja lones en què llença a les escombraries la bandera LGTBI vol dir que llencen drets, que llencen vides i que estan disposats a acabar amb absolutament tot", ha advertit. El número u d'ERC, Gabriel Rufián, ha valorat que la possibilitat d'un govern de PP i Vox "ha d'unir tots els demòcrates" per tal de "defensar la llibertat, la democràcia, la justícia social, els drets civils, socials i humans". També hi han assistit la cap de llista del PSC el 23-J, Meritxell Batet, i la candidata de Junts, Míriam Nogueras.

Pride Barcelona 2023 / Miquel Muñoz
Dos homes es fan un petó al Pride! a Barcelona. Foto: Miquel Muñoz