En el marc de la Cimera pel Clima a Egipte, un informe elaborat per la fundació Changing Markets i l'Institute for Agriculture and Trade Policy dels Estats Units han demostrat que les emissions de metà de 15 grans empreses del sector carni i lacti contaminen quasi tant com tota la Unió Europea (UE). Concretament, el metà que emeten conjuntament les cinc empreses càrnies més grans del món i deu dels grups làctics més grans ascendeixen a 12,8 milions de tones, l'equivalen al 83% de les emissions de la UE.
❓ COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?
🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir
❌ La impunitat climàtica dels Estats Units: el major contaminant històric no paga
Les emissions de metà combinades de les empreses rivalitzen amb les de la UE (83%) i Rússia (115%) i superen amb escreix les del Canadà (377%), Austràlia (355%) i Alemanya (705%) informe, que conclou que juntes són responsables del 3,4% de les emissions mundials de metà procedents de l'activitat humana, segons recull Efe. Per posar-ho en perspectiva, un grapat d'empreses contaminen molt més que Alemanya, la quarta economia mundial, i, fins i tot, les de grans petrolieres com ExxonMobil, BP i Shell.
Quines són les 15 companyies?
Entre les empreses que s'han analitzat en l'estudi que ha vist la llum a la COP27 destaca el grup carni brasiler JBS, les emissions de metà del qual s'estimen en 4,8 milions de tones, superant les emissions combinades del bestiar de França, Alemanya, Canadà i Nova Zelanda. Una mica darrere trobem una altra empresa càrnia del Brasil: Marfrig, amb 1,9 milions de tones.
Seguidament, se situen dues empreses estatunidenques: la càrnia Tyson (1,6 milions) i el grup lacti DFA (0,9 milions). El top 5 el completen, amb 0,5 milions de tones de metà emeses cadascuna, les làcties Lactalis (França) i Fonterra (Nova Zelanza).
Conclouen la llista amb 0,4 milions de tones Saputo (Canadà), Yili (Xina); amb 0,3 milions, Friesland Campina (Holanda), Arla (Dinamarca), Nestle (Suïssa) i WH Gruop (Xina); amb 0,2 milions Danone (França), i amb 0,1 milions Danish Crown (Dinamarca) i DMK (Alemanya).
Informació de les emissions esbiaixada
Si la seva descomunal petjada ecològica no fos suficient, l'informe apunta que només sis de les firmes analitzades informen plenament de les seves emissions, incloses les dels animals de les seves cadenes de subministrament, que representen el 90% de la petjada climàtica del sector. A més, cap d'elles publica informació sobre les emissions de metà de les seves cadenes de subministrament i, per tant, és difícil avaluar els seus plans i compromisos climàtics.