El Departament de Drets Socials ha impulsat un procés d'acreditació dels serveis socials que acaba aquest 5 d'agost. En el procés s'ha demanat a tots els centres que formen part de la xarxa de serveis que acreditin complir els requisits per seguir prestant aquesta mena de serveis públics. Tanmateix, un bon grup de geriàtrics podria no superar aquest procés, es calcula que seria al voltant del 20% de les residències i els centres de dia, segons informa El Periódico. Tot plegat podria traduir-se en un empitjorament de les llistes d'espera.
"Entenc la inquietud perquè hi haurà residències que no compliran els criteris, però hem de defensar l'interès general", va sostenir en declaracions al diari el conseller de Drets Socials en funcions, Carlos Campuzano. Per altra banda, la Sindicatura de Greuges i diverses patronals creuen que s'incorre en inseguretat jurídica. "Això serà un caos perquè hi haurà molta gent que es quedarà penjada", adverteix Andrés Rueda, president de l'Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD).
Tot plegat neix d'un decret publicat en temps de covid. En aquell moment, el Departament de Drets Socials va publicar un decret que marcava paràmetres de qualitat que calia acreditar. Per aconseguir-ho calia no haver estat sancionats, tenir protocols d'organització, respectar els drets laborals, tenir almenys dos anys d'experiència en el sector i complir amb la norma de 2015 sobre l'estat de les instal·lacions. És sobre aquest darrer requisit que es presenten més problemes. "El 80% dels centres es van construir abans d'aquesta normativa i no la compleixen, no estan adaptats", explica Rueda. A més, els centres col·laboradors, els quals cedeixen els seus llits, havien assumit que no haurien d'adaptar-se a la normativa sobre edificació.
Poc temps
A més, les entitats han denunciat que se'ls ha donat poc temps per adaptar-se i presentar aquesta normativa. "Aquestes presses ens preocupen i sorprenen. El procés d'acreditació s'acabava a l'octubre del 2025. Les regles del joc eren clares. Per què avançar-les?", es pregunta Jordi Sánchez, responsable de Drets Socials de la Sindicatura de Greuges. "Precipitat no és: fa quatre anys que tothom sabia que el règim de col·laboració estava per extingir-se", sosté Campuzano, qui afegeix: "El que no pot ser és que tinguem milers de places residencials que no sabem si compleixen la normativa. Nosaltres hem de garantir la qualitat que marca la norma".
Tanmateix, una de les principals preocupacions és que aquest procés d'acreditació acabi impactant a les llistes d'espera. "Hi ha dos riscos, un d'inseguretat jurídica, hi ha una incertesa que clama al cel entre les entitats col·laboradores que encara no estan acreditades, amb una manca d'informació i referents normatius. Però el més important: què passarà amb aquelles persones que esperaven entrar en una residència i no podran?", es pregunta des de la Sindicatura de Greuges Jordi Sánchez.