Unes 200 persones han fet una marxa lenta des de Cerdanyola del Vallès fins al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aquest dijous per denunciar la retirada del servei de bus escolar a partir del curs vinent a l'escola Bellaterra. El servei de bus escolar uneix el nucli de Cerdanyola del Vallès amb el centre escolar, que es troba al campus de la UAB. La retirada del servei afecta a més de 140 infants, el que representa un 33% dels alumnes, i només tindrien opció d'arribar a l'escola amb vehicle privat o caminant a través d'un traçat de més de dos quilòmetres, que denuncien que "no és un camí segur". Les famílies atribueixen la mesura a la manca de voluntat per part de l'ajuntament a assumir el terç del servei d'acord amb un pacte de 2017, quan es va reconèixer la singularitat de l'escola, que es troba lluny del nucli urbà. Davant la problemàtica, aquest dijous a la tarda està prevista una reunió amb el govern local i amb el regidor d'Educació, David González, sense esperances de treure'n cap novetat. La previsió és assistir al ple municipal del pròxim 30 d'abril i concentrar-se davant de l'Ajuntament en senyal de protesta.

Manifestació per la retirada de l'autobus de l'escola de Bellaterra (3)
Manifestació per la retirada de l'autobús de l'escola Bellaterra / ACN

"No hi ha un camí segur"

La manifestació d'aquest matí ha fet el recorregut de dos quilòmetres que fa l'autobús des de l'avinguda Serragalliners de Cerdanyola i l'escola i durant la marxa la policia local que custodiava l'acte ha demanat als familiars i infants que no s'apropessin a les barreres del pont. "Hem de passar pel pont de l'A-P7, no hi ha un camí escolar segur", ha destacat a l'ACN Agustina Martínez, membre del col·lectiu que reivindica el manteniment del servei. L'altra opció que tenen les famílies és el vehicle privat: "Són cent cotxes a la carretera, no veiem això com una alternativa", ha destacat Martínez. 

Manifestació per la retirada de l'autobus de l'escola de Bellaterra (2)
Manifestació per la retirada de l'autobús escolar de l'escola de Bellaterra / ACN

Els pares reclamen que no se'ls privi d'un servei que consideren absolutament necessari, i que parteix de la declaració de singularitat de 2017 del centre per la seva distància amb el nucli urbà. Llavors, i a partir d'una resolució del Parlament de Catalunya, ja es va arribar a un acord entre l'Ajuntament, els Serveis Territorials d'Educació i les famílies per assolir una aportació paritària d'un 33% del cost total del servei. Avui dia, però, assenyalen que l'Ajuntament aporta un 7%, i que a partir del curs que ve aquesta suma quedaria en no res. "Sabem també que altres escoles del mateix Consell Comarcal sí que els mantenen el servei, i no entenem per què ho treuen de l'escola Bellaterra, no és que vulguem que ho treguin a altres centres, evidentment, totes les escoles que tenen aquesta situació necessiten un autocar, i nosaltres en necessiten un de segur per arribar a l'escola", ha afegit Martínez. Amb tot, recalca que no reclamen la gratuïtat del servei, sinó pagar-lo a terços, tal com es va acordar el 2017. "Seguirem protestant i seguirem escalant aquesta protesta fins on faci falta i si fa falta, fins al Parlament de Catalunya", ha advertit. 

Una decisió d'Educació

Des de l'Ajuntament han evitat fer cap declaració, tot i que, fonts municipals responsabilitzen de la decisió el Departament d'Educació d'acord amb "criteris de lluita contra la segregació escolar". A les famílies els han traslladat l'opció de demanar un reforç de la línia de bus interurbà SU3 en hora punta, tot i que és una alternativa que no contemplen els afectats: "Aquest transport interurbà per portar infants no és legal perquè el decret que regula el transport escolar diu que hi ha d'haver una reserva de places, un acompanyament amb un monitoratge i unes normes de seguretat que evidentment un autobús interurbà no té", ha denunciat Martínez. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!