Unes 2.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, i 10.000, segons els organitzadors, s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona, en una mobilització unitària a favor dels drets LGTBI, en el marc del Dia de l'Orgull. Els manifestants, convocats per la Crida LGTBI, han aprofitat la protesta per llançar una crítica a Israel, a qui han acusat d'utilitzar el moviment per "justificar el genocidi" a Palestina. "No en el nostre nom", ha exclamat el portaveu de la Crida LGBTI, Angel Camacho, segons informa l'ACN.

Sota el lema 'Desbordem la Norma', els manifestants a favor dels drets LGTBI s'han concentrat aquest dissabte a la plaça Universitat, i han avançat pel carrer Pelai i la Rambla, fins a arribar a la plaça Sant Jaume, lloc on s'ha fet la lectura del manifest, abans de donar pas a una festa popular. Entre les reclamacions del col·lectiu, han exigit una llei trans catalana, fer front a la crisi ecosocial, amb una reducció del turisme, i destinar més recursos a salut i a l'habitatge.

Capçalera de la manifestació a favor dels drets LGTBI a Barcelona / Foto: ACN
Capçalera de la manifestació a favor dels drets LGTBI a Barcelona / Foto: ACN

 

Manifestació pel Dia de l'Orgull a Barcelona / Foto: ACN
Manifestació pel Dia de l'Orgull a Barcelona / Foto: ACN

En declaracions als mitjans, el portaveu de la Crida LGBTI ha apuntat que Israel "utilitza el col·lectiu de manera il·legítima per netejar-se la imatge i justificar el genocidi", tot rebutjant la política "racista, colonial i d'apartheid" d'aquest estat. Un missatge transversal que s'ha estès al llarg de la manifestació. "Enguany els nostres cors i les nostres forces són amb Palestina", ha proclamat el manifest, llegit a la plaça Sant Jaume. En aquest sentit, els manifestants han denunciat les "polítiques d'apartheid i neteja ètnica" i han exigit a totes les institucions la ruptura de relacions "de tota mena" amb Israel.

Crítiques al Pride Barcelona

A banda de les crítiques a Israel, una de les reivindicacions de la marxa ha estat la necessitat de "plantar cara" a la crisi ecologista i social. El portaveu ha alertat que sense un món on es pugui viure no es poden viure lliurement la sexualitat i les identitats.  Entre altres, també han volgut desmarcar-se del Pride, a qui han responsabilitzat d'"instrumentalitzar" el col·lectiu LGBTI i justificar-se "rentant-se de rosa". "Nosaltres ho tenim clar, ni 'pinkwashing' ni 'greenwashing'!", han exposat en la lectura del manifest. "És una desfilada comercial del capitalisme rosa", ha afegit Camacho, que ha acusat les empreses participants de "només voler fer negoci". "Són les empreses que ens desnonen, que fan pujar els lloguers a Barcelona i són còmplices del genocidi a Palestina", ha declarat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!