La Taula del Tercer Sector Social ha alertat aquest dimarts que unes 200.000 persones a Catalunya es podrien quedar sense accés a aliments bàsics gratuïts a partir del gener. El motiu seria que la Unió Europea ha canviat els criteris de repartiment dels Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD) i això podria deixar-ne fora el 90% dels actuals beneficiaris. La UE vol implantar una targeta moneder per substituir la distribució directa d’aliments, però les entitats demanen a les administracions públiques que donin resposta a la possible emergència social que això provocaria.

Canvi de model cap a la targeta moneder

La intenció de la Unió Europea és substituir l’actual model de compra centralitzada mitjançant concurs públic i distribució d’aliments a través de les entitats, 500 a Catalunya, a un model on els beneficiaris rebrien una targeta moneder que podrien utilitzar als supermercats.

Per això, la presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha demanat a les administracions públiques que segueixin garantint a partir del 2024 el subministrament gratuït d’aliments bàsics a les persones vulnerables. Alsina ho ha dit durant la inauguració de la jornada ‘El nou model alimentari: implicacions i reptes per a la garantia del dret a l’alimentació’, que la Taula ha organitzat coincidint amb el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, i que ha congregat desenes de representants d’entitats socials.

Explicacions de com substituiran les ajudes europees

Alsina ha exigit a les administracions que aclareixin com substituiran les ajudes europees i ha demanat que no es classifiqui les persones segons la prioritat i el finançament disponible, sinó que hi ha d’haver una cobertura alimentària “total i absoluta” per a les persones vulnerables.

La Taula recorda que el 25% de la població catalana està en risc de pobresa, i en el cas dels menors el percentatge arriba al 32%. El 5% dels catalans, unes 380.000 persones, no poden menjar proteïnes animals almenys cada dos dies, percentatge que s’ha incrementat en els últims anys. A més, les beques menjador no arriben a tots els infants que ho necessiten, adverteixen les entitats, que recorden que la inflació dels últims dos anys ha fet augmentar el preu dels aliments bàsics un 30%.