L'any 2024 ha arrabassat el 2023 el tràgic títol de ser l'any més càlid mai registrat. Així ho han confirmat els experts del programa europeu Copernicus. De fet, el 2024 ha superat el límit d'augment de la temperatura que es va marcar en l'Acord de París: 1,5 graus d'augment respecte a l'era preindustrial. La temperatura mitjana el 2024 va ser d'1,6 graus, 0,1 graus més que l'any anterior. The Guardian recorda que l'objectiu de l'acord es mesura al llarg d'una dècada o dues, de manera que un sol any per sobre no implica necessàriament l'incompliment d'allò pactat, però tampoc augura un bon futur. 

Cada un dels últims deu anys (2015-2024) ha entrat en el top 10 dels més càlids des que es recullen dades, segons alerten des de Copernicus. "Cada any de l'última dècada és un dels més càlids i ara estem superant els nivells d'1,5 graus definits en l'Acord de París; [...] les altes temperatures globals, juntament amb unes concentracions rècord de vapor d'aigua a l'atmosfera, van desencadenar onades de calor sense precedents i esdeveniments de pluges intenses, causant misèria a milions de persones", ha advertit la responsable d'estratègia climàtica del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques, Samantha Burgess.

Rècords a tots els fronts

Calor rècord als oceans, a l'atmosfera i a terra. Gairebé no hi ha racó al món que s'escapi de patir les conseqüències de l'escalfament global. Dels 12 mesos de 2024, a 11 es va superar el llindar d'1,5 graus de temperatura per sobre els nivells preindustrials. L'única excepció va ser el juliol, que es va quedar a les portes, amb una diferència d'1,48 graus. Per altra banda, la temperatura mitjana als oceans -sense tenir en compte els pols- va marcar un màxim de 20,87 graus el 2024, fins a 0,51 graus per sobre la mitjana del període 1991-2020. 

Els rècord no es limiten només a la temperatura, també a la concentració de gasos d'efecte hivernacle. Segons les dades de Copernicus, la concentració de diòxid de carboni i metà a l'atmosfera aquest 2024 també va superar els registres d'anys anteriors. La concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera ha estat la que més ha augmentat en els darrers tres anys, mentre que l'acumulació de metà creix en un grau més baix. 

Alarma mundial

Els experts de Copernicus han subratllat que aquest augment de la temperatura es deu a l'activitat humana i reclamen accions "ràpides i decisives" per revertir la situació. "Encara podem alterar la trajectòria del nostre futur climàtic", han apuntat. No tothom es tan optimista, en declaracions a The Guardian, el professor Andrew Dessler, científic del clima de la Texas A&M University als Estats Units, ha sentenciat: "Cada any durant la resta de la vostra vida serà un dels més calents mai registrats. Això vol dir que, a la llarga, el 2024 acabarà sent un dels anys més freds d'aquest segle. Gaudiu-ho mentre duri".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!