El 2024 ja s'ha convertit en l'any més negre de l'última dècada pel que fa als crims masclistes. En només 8 mesos d'aquest any i segons les dades del Departament d'Igualtat, a Catalunya s'han comès 20 feminicidis. Les víctimes són 15 dones i 5 persones més vinculades amb la violència masclista que han mort a mans d'un home amb el qual tenien alguna relació sentimental. Amb el doble crim masclista d'aquest dimarts a Rubí i Castellbisbal per un excomissari de la Policia Nacional contra les seves dues exdones, a Catalunya s'han registrat 20 crims masclistes, unes dades que han convertit l'any 2024 amb més feminicidis des del 2014. A més, la violència vicària—un masclisme que pretén fer mal a les dones amb l'assassinat dels fills— també registra les pitjors dades des de 2013, quan es va començar a comptabilitzar els casos, des del mes de gener deu menors han estat assassinats. En nou casos els assassins eren els pares i en un, la parella de la mare. La pitjor dada històrica anual era de 2015, quan van ser assassinats 9 petits.

Més crims masclistes que el 2023

Des del mes de gener de 2024, a Catalunya ja s'han produït 6 assassinats d'origen masclista més que en tot el 2023. Segons els registres, durant el 2023 els mesos en què es van cometre més crims masclistes van ser el juliol i el setembre, amb tres víctimes cada mes. De moment, enguany els mesos més negres han estat el gener i l'abril, acumulant 10 assassinats. De fet, el mes d'abril és en el que es registren més víctimes dels últims 10 anys. Del total, en 9 dels 15 assassinats l'autor ha estat la parella. Mentre que en 4 ho han estat l'exparella, i en 2 dels casos ha estat el fill de la víctima. El 63% d'elles mantenien una relació sentimental amb l'agressió. Tal com acostuma a ser habitual, la gran majoria de les víctimes no havien denunciat. De fet, només 2 de les 15 dones assassinades durant aquest 2024 havien presentat denúncies per violència masclista. D'aquestes, només una comptava amb mesures de protecció contra l'agressor. 

Augment de la violència vicària

Pel que fa a les víctimes de violència vicària tampoc mai s'havien registrat unes dades tan dolentes. Des de principi d'any 10 menors han estat assassinats a conseqüència d'aquesta violència. En quatre dels deu casos d'enguany constaven denúncies per violència de gènere contra els agressors. L'últim cas es va registrar el passat dissabte a Otero, a Toledo. La Delegació del govern espanyol contra la Violència de Gènere va confirmar aquest dimecres la naturalesa masclista de l'assassinat a tirs d'una adolescent de 17 anys, en un crim en el qual la seva mare també va ser ferida de gravetat. La violència vicària és un tipus de violència masclista s'utilitza per fer mal i controlar a les dones, en molts casos quan aquestes han fet el pas de separar-se.

Des del 2013, 63 nens, nenes i adolescents han estat assassinats pels seus pares o per les parelles o exparelles de les seves mares en un context de violència de gènere. Més de la meitat dels assassins, el 57%, es van llevar la vida després de matar als menors, per la qual cosa no van poder ser jutjats pels crims. La gran majoria de les víctimes (56) eren descendents dels agressors, mentre que 7 van ser assassinades per un home que no era el seu pare.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!