Els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga passaran de l’estat d’emergència per sequera a excepcionalitat, segons s'ha acordat al Comitè Interdepartamental de Sequera del Govern. El canvi d’escenari de l’aqüífer entrarà en vigor al llarg de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Actualment, aquest aqüífer mostra una recuperació consolidada dels seus nivells, situant-se en els 16,18 metres sobre el nivell del mar. Abans de les pluges estava en 13,7 metres. Tot i que la resta d’unitats han experimentat lleugeres millores en els seus volums, la situació es mantindrà sense canvis en la resta de zones per precaució.
Les localitats afectades per aquest canvi són: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, La Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. En aquests municipis es relaxaran les restriccions dels usos de l'aigua.
Canvi en les restriccions
La situació d’excepcionalitat en aquesta localitat permetrà disposar d’una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres (en la situació d’emergència era de 200 litres). Es mantenen mesures d’estalvi com la reducció de la dotació agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%). En els consums d’aigua dels usuaris industrials la reducció passa del 25% al 15. També s’ha de mantenir una reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg). Pel que fa als usos ramaders, passen del 50% de reducció en emergència al 30% de l’excepcionalitat. Hi ha la possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
Pel que fa al reg de jardins i zones verdes, públiques o privades, queda prohibit, excepte si és reg de supervivència. S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
Comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat
El pròxim dilluns 3 de juny tindrà lloc una comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, David Mascort, es va comprometre amb les comunitats de regants del Baix Ter a ampliar el volum d’aigua disponible pel sector primari si les pluges persistien durant aquest mes de maig.