Dues escoles catalanes més han estat obligades a fer un mínim de 25% de classes en castellà per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Les interlocutòries, que han estat avançades pel diari ABC i a les quals també ha tingut accés ElNacional.cat, donen un mes a aquestes dues escoles a informar el tribunal sobre com aplicarà aquest percentatge mínim de castellà a les seves aules. La sentència, no obstant això, es pot recórrer. Però s’afegeix ja a una llista d’escoles obligades a fer classes en castellà a petició de famílies que encapçala el Turó del Drac de Canet de Mar, origen d’una polèmica que encara porta cua.
Es tracta d’unes resolucions signades pels magistrats Pedro Luís García Muños i Eduardo Paricio Rallo el passat mes de febrer. “Partint de la consideració del català com a centre de gravetat del sistema educatiu, amb la corresponent traducció en l'horari lectiu que ha de derivar-se d'aquest principi, fixar la presència mínima del castellà com a llengua vehicular, en el curs i classe on el fill/a de la part actora segueix els seus estudis, en un 25% de les hores efectivament lectives, havent d'impartir-se en aquesta llengua oficial, a més de l'àrea, matèria o assignatura lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga”, apunta la resolució. A més, el text torna a posar la responsabilitat de complir amb aquest 25% mínim de castellà a les aules als directors dels centres. Hauran “d’adoptar les mesures pedagògiques oportunes en un mes”. Així mateix, les interlocutòries a les quals ha tingut accés aquest diari també insten aquests dos centres educatius a “adoptar les mesures necessàries per preservar la identitat i la intimitat” de les famílies que han demanat l’aplicació d’aquest 25% de castellà i els seus fills.
Aquestes dues resolucions es fan públiques en un moment en el qual el Parlament està pendent d’aprovar l’acord al qual van arribar Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, PSC i comuns per modificar la Llei de Política Lingüística. Es tracta d’una modificació que permet fer ús del castellà com a llengua vehicular i que ha generat força indignació en alguns sectors de la societat catalana. Fins al punt que aquest dimecres dos activistes van iniciar una vaga de fam a Vic per protestar contra aquest acord i instar els polítics catalans a fer marxa enrere i no votar aquest acord a la cambra catalana. L’Assemblea Nacional Catalana, així com la comunitat educativa, ja han anunciat mobilitzacions per protestar contra aquest acord sobre el català i el castellà a l’escola. Es preveia que el parlament votaria l’acord el pròxim 28 d’abril, però finalment no hi ha hagut consens i es votarà més tard.