Un dia dura 24 hores. Això és el que sempre s'ha dit, i això és quelcom que mai hem posat en dubte. El dimecres 29 de juny de 2022, però, va ser una mica més curt que qualsevol altre dia en 1,59 mil·lisegons, tot a causa d'un lleuger moviment de la Terra, segons els científics. El dia mitjà és de 86.400 segons, o 24 hores, però segons apunta timeanddate.com, el 29 de juny va durar 1,59 mil·lisegons menys que aquests 86.400 segons que dura un dia. Aquell dia, el món va completar un gir en la fracció d'un segon menys de les 24 hores. Així doncs, aquell dia va convertir-se en el dia més curt mai registrat des que van començar els rellotges atòmics.
Altres causes d'aquest balanceig o tremolor de la Terra són les marees oceàniques, la gravetat de la Lluna, el clima i els processos a les capes interiors o externes de la Terra, segons el citat mitjà. De fet, han informat que la Terra s'ha anat accelerant al llarg dels anys. El 2020 la Terra tenia 28 dels seus dies més curts des que es van començar a mesurar amb rellotges atòmics als anys seixanta. Ara, el 2022, la Terra encara gira més ràpidament, amb el dia més curt registrat el 29 de juny.
Conseqüències de tenir dies més curts
Aquest balanceig va començar a disminuir a principis de la dècada dels 2000, assolint mínims històrics des del 2017. Mentrestant, aquest balanceig va desaparèixer entre el 2017 i el 2019. Per tant, tot podria ser degut a un petit moviment irregular dels pols geogràfics de la Terra al llarg de la superfície del globus. En cas que la Terra continuï girant tan de pressa, els investigadors valoren la possibilitat d'afegir el primer segon intercalar negatiu. Des de la dècada dels 70 s'han afegit 27 segons addicionals als rellotges atòmics. Amb quin motiu? Tal com apunten els experts, caldria mantenir el temps civil, que es determina a través dels rellotges atòmics. Tanmateix, en aquesta ocasió podrien restar-ne un per primera vegada a la història per equilibrar la balança.
El "Moviment de Chandler"
Molts científics associen el canvi de velocitat a un fenomen anomenat "Moviment de Chandler", que és quan hi ha un canvi en el gir de la Terra sobre l'eix. Els experts van desvelar que la primera vegada que va tenir lloc un "Moviment de Chandler" va ser detectat a finals de la dècada de 1880 per Seth Carlo Chandler. Aquest esdeveniment existeix independentment dels efectes de la Lluna i el Sol i afecta la rotació. No obstant això, tot i que el tremolor va reduir el temps de dimecres, l'ocurrència no canvia gaire en el nostre dia a dia. Un rècord que, curiosament, ha estat a punt de tornar-se a batre el passat 26 de juliol, quan la Terra va completar la tornada 1,5 mil·lisegons més ràpid del que és habitual.
Els anys de traspàs
Les 24 hores, que corresponen al temps que la Terra empra a fer una volta completa sobre el seu eix, no és el temps exacte. Tot i que aquestes 24 hores són la durada mitjana dels dies, la majoria duren una mica més o una mica menys. Si tenim en compte que un dia és el període en què la Terra gira 360 graus sobre el seu eix, el nostre planeta triga 23 hores, 56 minuts i 4,09 segons a girar sobre si mateixa. Per això, cada quatre anys tenim un dia addicional al nostre calendari, el famós 29 de febrer dels anys de traspàs. Tot i això, a efectes pràctics, arrodonim aquesta xifra fins a les 24 hores diàries.