La consellera d'Educació, Esther Niubó, va confirmar fa una setmana que ja s'ha obert un expedient al col·legi concertat Mare de Déu del Carme de Terrassa, on les famílies denuncien que s'ha produït un "canvi ideològic preocupant" en els últims anys. Si bé van matricular els seus fills en una escola catòlica, catalana i progressista, consideren que el centre viu una "radicalització religiosa" des del 2022 i que ara és més aviat "evangelitzadora". Això, a partir dels relleus que han tingut lloc a la directiva, que ara contracta professorat "exclusivament vinculat a moviments religiosos com el Camí Neocatecumenal". Tot plegat hauria afectat "greument" el model educatiu i els valors tant de pluralitat com de respecte que "sempre" havien caracteritzat la institució: "Aquesta selecció restringida limita la diversitat de perspectives pedagògiques i compromet la qualitat educativa basada en el pensament crític".

En aquesta línia, les famílies han criticat l'augment d'hores dedicades a la religió i l'"ús excessiu" del castellà, incomplint el model d'immersió lingüística i el respecte cap al català com a llengua vehicular. A més, han revelat que alguns professors emeten opinions "molt controvertides" sobre qüestions relacionades amb la fe i la condició humana, fins al punt que els alumnes de secundària han afirmat haver sentit comentaris "xenòfobs, homòfobs, radicals i relacionats amb idees d'extrema dreta". Quines són aquestes opinions? ElNacional.cat ha tingut accés a alguns dels comentaris denunciats i que s'han posat en mans d'Educació: heus aquí 30 frases del gir ultracatòlic i ultraespanyolista a l'escola de Terrassa —i ultraconservador, ultradretà... bé, ultra, en general.

Sobre el franquisme, Primo de Rivera...

En aquest cas, totes les frases recollides són del mateix professor i de l'assignatura d'Història. Comencem pel franquisme i l'estat de la llengua catalana, de la qual ha dit que "es prohibeix oficialment, però no en el seu ús quotidià". "Durant aquesta època, es van publicar llibres en català. Franco tenia molt d'amor per Catalunya i el català no estava perseguidíssim, només estava prohibit públicament", ha arribat a explicar. A més, Francisco Franco no és l'únic dictador a qui li fa l'ullet, sinó que també sent devoció per Miguel Primo de Rivera: "Espanya estava contenta amb don Miguel Primo de Rivera, abans tot era un caos".

"Al final, Primo de Rivera era el cirurgià de ferro que Espanya tant esperava", ha expressat el docent, segons el relat de les famílies. I això no és tot, ja que també ha manifestat que "si Primo de Rivera s'hagués retirat abans, hauria entrat en el saló de la fama", o fins i tot que "la Unión Patriótica era un moviment articulador i no es pot dir que fossin feixistes". Sobre l'Espanya del segle XIX, ha qüestionat que "les classes socials són un invent marxista" i ha explicat amb paraules tal vegada poc professionals: "En aquella època es va agafar la raó, se la va posar en un altar com una prostituta i se la va adorar". I pel que fa a la Guerra del Francès, què? Doncs que "va ser una guerra molt bonica" i que "Napoleó no coneixia la derrota fins que va venir a Espanya". "L'Antic Règim era igual a certeses, en el nou només hi havia incertesa", ha assenyalat, a més d'afegir que el fet "que l'Antic Règim fos injust amb el poble és propaganda barata".

Contra l'educació i la democràcia

Fins aquí, frases sobre aspectes concrets del temari. El problema és que el professor en qüestió no s'ha limitat a l'assignatura i ha opinat sobre altres qüestions de la vida. Un exemple és la seva crítica al sistema educatiu i la ideologia que se'n desprèn. Entre els comentaris recollits, n'hi ha molts que fan referència als llibres de text: en una classe sobre el franquisme, que "al batxillerat se simplifiquen les coses i la primera víctima és la veritat"; parlant de la Guerra Civil, que "els llibres (de text) són un pamflet propagandístic", que "una cosa és el que volen que estudiïs, una altra és la veritat" o que "el llibre de text mostra que hi ha moltes formes de mentir"; i sobre la Guerra del Francès, que "el llibre de text està ple de ximpleries" o que "està basat en opinions".

També ha mostrat les seves opinions polítiques, obertament contra la democràcia. "El PP i el PSOE són el mateix, pacten i s'ajuden. El sistema polític és una farsa i formen part de la mateixa casta", ha expressat. Pel que fa a les eleccions, també ha arribat a promoure teories de la conspiració, com que "avui dia no es fa escrutini general perquè Indra ja ho diu tot", ja que "el frau electoral és propi d'Espanya i molt comú". Però la monarquia sí que li agrada:  ha opinat que "el rei ha d'aparèixer d'un núvol, no d'una urna electoral" i que "la monarquia no és un sistema injust".

Catalanisme, immigració, sexualitat...

Per anar acabant, també ha manifestat que "el catalanisme és una forma d'anar contra Espanya" i que "l'amnistia dissol la separació de poders i l'estat de dret". I no podien faltar els comentaris sobre immigració ("l'home europeu normal deixarà d'existir" o "la immigració generarà una guerra civil"), sexualitat ("ara es porta el poliamor i aquestes coses rares") i salut mental ("la gent ara ha d'anar al psicòleg perquè es confon perquè no hi ha les quatre idees tradicionals de sempre").

Els Pares Carmelites, titulars del centre, han defensat els canvis en l'equip directiu i el professorat: "No hi ha hagut cap transformació en la
línia religiosa ni en l'essència del nostre projecte educatiu
". En uns aclariments publicats al seu lloc web, els titulars han negat que s'hagi canviat la política lingüística del centre ni que es contractin professionals segons "imperatius ideològics". "Cerquem professionals alineats amb el nostre projecte de qualitat i compromesos amb la seva feina", afegeixen. La pilota ara és sobre la teulada d'Educació, que haurà d'esclarir el gir ultra que les famílies denuncien i que els Pares Carmelites han insistit a rebutjar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!