Els directors de 300 escoles catalanes han enviat una carta al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la qual s’alerta al departament que el sistema educatiu català corre el risc de “col·lapsar” si la conselleria tira pel dret i manté el plantejament que té ara respecte al curs 2022-2023. Segons els centres, la situació és insostenible, ja que hi ha el risc que a l’escola catalana “no es pugui garantir el seu funcionament amb uns estàndards mínims de qualitat”. Es tracta d’un missatge adreçat al cap del departament en el qual se l'insta a donar una solució al canvi curricular que molts centres hauran d’afrontar, així com el nou horari de setembre, que obliga a trobar solucions pels més menuts a les tardes. Aquests professors demanen que el departament tiri endavant "mesures" i que no es quedi només “en paraules” davant les demandes que fa mesos que fan els sindicats.
Tal com han avançat mitjans com el diari Ara o El Periódico i ha pogut confirmar ElNacional.cat, els directors denuncien que els centres se senten sobrecarregats de feina i de gestions per aquests canvis que han d’entrar en vigor aquest pròxim curs, o a tot tardar el 2023-2024 en el cas del nou currículum. Membres de la comunitat educativa han declarat a aquest diari que moltes escoles es veuen obligades a contractar empreses per poder tenir cura dels infants a la tarda. El text remès a Cambray, de fet, assenyala que les escoles arriben amb molt “esgotament i tensió” per culpa d’una presumpta manca de planificació i recursos respecte a aquests canvis. Dins aquesta equació no hi són, segons el text, només mestres i professors. Al costat dels docents hi ha les direccions, els equips tècnics dels serveis territorials, els monitors de menjadors i el personal d’atenció educativa; entre d’altres.
Tot i que en aquest text no s’informa sobre si els signants participaran en la vaga del dimecres vinent, cal tenir en compte precisament això: la carta arriba quan falten menys de 48 hores perquè els professors tornin a sortir al carrer. Aquest 25 de maig torna a haver-hi vaga i manifestació de mestres i professors per denunciar la gestió del Departament d’Educació. Les mobilitzacions arribaran després d’un mes de març calent en el qual milers de professionals del món de l’educació van omplir els carrers de Barcelona per lluitar pels seus drets laborals. L’avançament del calendari escolar va ser l’espurna, però els professors van fer esforços per deixar clar que el gran motiu del seu malestar es deu a l’arrossegament de les retallades per culpa de la crisi econòmica de la passada dècada. Cal veure si aquesta carta dels directors de centre pot donar una empenta més als professors perquè surtin al carrer.