Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 31,8% de la població major de 15 anys té estudis superiors. En l'altre extrem, un 17,7% de la població disposa com a màxim de titulacions d’educació primària o inferior.
A la part mitjana de la piràmide educativa, és a dir, aquells que tenen estudis de la primera etapa de secundària són el 27,4% de la població, mentre que aquells que arriben a la segona etapa corresponen al 23,2%.
Cal matisar, però, que el gruix de població que no passa de l'educació primària són sobretot persones de 65 anys o més. En canvi, la població amb estudis superiors, està constituïda majoritàriament per menors de 45 anys.
Millora educativa
De fet, el percentatge de població titulada en estudis superiors és del 14% en la població de 65 anys o més i arriba al 38,3% en la població de 15 a 44 anys. En l’altre extrem, la població amb educació primària o inferior representa el 44,6% en les generacions de 65 anys o més i només el 10,6% en les de 15 a 44 anys.
Amb aquestes dades, l'Idescat constata que els nivells educatius de la població han millorat de forma ininterrompuda i cada generació ha assolit nivells de formació més alts que les precedents.
La presència de dones
Si ens fixem en el biaix de gènere, observem en aquestes dades una major presència de dones (19,8%) que d'homes (15,5%) que van assolir estudis d'educació primària com a màxim i el mateix passa amb les titulacions d'educació superior (33,1% de dones i 30,4% d'homes).
Unes dades que poden sorprendre, però que responen a dos clars fenòmens. D'una banda, hem de tenir en compte que les dones de les generacions més antigues accedien menys que els homes a la formació.
D'altra banda, hi ha una propensió de les dones de les generacions més joves a cursar estudis més enllà de les etapes obligatòries (32,8% dels homes de 15 a 44 anys tenen estudis superiors en contrast amb el 44,0% de les dones).
Per territoris
En la franja de 25 a 64 anys, l'Àrea Metropolitana de Barcelona té el percentatge més gran de titulats superiors, amb un 44,6%, i el menor es troba en les Terres de l'Ebre, amb un 29,9%.
A l'Alt Pirineu i Aran, el percentatge és del 39%, al Camp de Tarragona i al Penedès hi ha un 36,8%, a les comarques centrals un 35,9%, a Ponent un 34% i a les comarques gironines un 32,5%.
La comarca amb més titulats superiors és el Barcelonès, amb un 49,2% i la que menys l'Alt Empordà, amb un 26,1%. Si ens fixem específicament en els municipis de Catalunya, qui lidera aquesta taula és Sant Cugat del Vallès amb un 73,5%.