Prop de 3.300 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, han omplert aquest dissabte a la tarda els carrers de Barcelona per reivindicar els drets del col·lectiu LGBTI. La marxa, convocada a les 19.00 hores, ha començat des de la plaça Universitat sota el lema 'Lluitem juntes' per finalitzar a la plaça Sant Jaume, passant pel carrer Pelai, per la Rambla i resseguint el darrer tram pel carrer de Ferran. La mobilització, organitzada per la Crida LGTBI, ha reunit persones de totes les edats, moltes d'elles amb banderes, cartells i pancartes defensant el feminisme, l'antiracisme i l’anticapitalisme, i en contra de l'homofòbia.

Una vegada la marxa ha arribat a la plaça Sant Jaume, sense cap incident, s'ha llegit el manifest pel dia de l'orgull LGTBI. "Avui lluitem juntes amb la lluita feminista i l'antiracista, amb la classe treballadora organitzada, amb els casals i ateneus, amb les joves i represaliades, amb el moviment ecologista", han reivindicat. Després de la marxa, té lloc una festa popular i "sense ànim de lucre", en què participaran les artistes Fades, Ruinosa i les "strippers" de Rahola, Xana Blue i PD Puerkas. 

Pancarta a la manifestació del dia de l'orgull LGTBI a Barcelona / Foto: Europa Press
Bandera LGTBI durant la manifestació a Barcelona / Foto: Europa Press

 

Segons la Crida LGTBI, "encara no s’han assolit tots els drets i cal seguir reivindicant la lluita contra la discriminació i les violències LGBTI-fòbiques". És per això que han proposat "teixir aliances amb altres moviments com el feminista, l’antiracisme, els sindicats de classe o el moviment pel dret a l’habitatge". En declaracions a mitjans, Arnau Adan, portaveu de l'organització, ha assenyalat algunes de les prioritats del col·lectiu, com és el cas de "la llei trans". "Va néixer retallada pel PSOE, ha d’incloure les persones migrades i no binàries", ha afegit.

Adan també ha reivindicat "papers per a tothom, perquè no hi ha orgull si no hi ha drets per a tots", el dret a la salut "lliure d’estigmes i patologització", així com garanties de drets materials "com la feina digna, un habitatge garantit o la renda bàsica universal". Per últim, han reivindicat "lluitar contra l’LGBTI-fòbia, no amb més policia i Codi Penal, sinó amb més comunitat i més drets socials". El portaveu de la Crida LTGBI també ha mostrat preocupació per l'auge de l'extrema dreta arreu del món i els discursos d'odi que promouen.  "És necessari un front antifeixista que els planti cara, defensi els nostres drets i marqui una agenda pròpia. No podem retrocedir, tornar als armaris i que guanyi la por. És necessària organització, mobilització i lluita", han assegurat.