Centenars de persones, unes 350 segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dilluns a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig davant l'augment de feminicidis durant les festes de Nadal i en contra de les violències masclistes. Sota el lema 'Ni una menys, ni una més', els assistents han fet un minut de silenci en memòria de totes les dones assassinades, que han estat 12 dones en el passat mes de desembre i un total de 48 durant l'any 2022.

A l'acte, convocat per entitats com Ca la Dona i Novembre Feminista, hi han participat la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, i l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau. "No erradicarem les violències masclistes fins que no acabem amb el patriarcat", ha assegurat la consellera Verge, que també ha demanat "arraconar el masclisme" que sustenta les violències. Així mateix, la consellera d'Igualtat i Feminismes ha recordat que el telèfon 900 900 120 està al servei de les víctimes de les violències masclistes i ha subratllat que "no estan soles". En dirigir-se a les dones que estan patint violència masclista, també ha volgut subratllar que "no es tracta d'un problema individual". "És el principal problema social i polític del país", ha afirmat. 

Per la seva part, Ada Colau ha qualificat de "desembre negre" el mes passat davant dels casos d'assassinats masclistes i ha avisat que no es poden "normalitzar els discursos d'extrema dreta que intenten normalitzar el masclisme". "El masclisme mata", ha afegit. 

En la concentració, s'han vist persones de totes les edats, algunes d'elles amb pancartes on demanaven l'erradicació de la violència masclista. Segons informa l'ACN, durant gairebé una hora també s'han escoltat diversos clams com 'La nit és nostra, cap agressió sense resposta', 'Visca la lluita feminista' o 'Ni una morta més, ens volem vives i lliures'.

Pancarta de l'entitat Ca la Dona / Foto: ACN

"Els feminicidis només són la punta de l'iceberg"

Les entitats convocants de la concentració han denunciat que els feminicidis només són "la punta de l'iceberg de l'infern que pateixen les dones amb les nombroses formes en què s'exerceixen les violències masclistes". En el seu manifest, han enumerat els assassinats i les violències a l'àmbit de la parella o exparella; la violència vicària; l'assetjament sexual i per raó de sexe als àmbits laborals, acadèmics i culturals. També han assenyalat la violència econòmica, les violències institucionals; les agressions sexuals, així com la violència digital i l'obstètrica, entre d'altres.

Les convocants han reclamat que s'incorpori la diligència necessària al sistema judicial per "prevenir, investigar, sancionar i reparar les violències masclistes" amb l'objectiu d'assumir-les "com un problema estructural i de discriminació, en lloc d'una infracció individual". A més a més, han demanat que es faci una formació obligatòria en perspectiva de gènere a la judicatura i als operadors jurídics; i que es destinin recursos contra les violències masclistes a totes les administracions. "Tota la societat ha de canviar l'imaginari col·lectiu i transformar la cultura de la violència", han apuntat.