El canvi de llengua continua sent un problema a les universitats catalanes. La comissió de seguiment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca s'ha reunit aquest divendres per avaluar les novetats de la mesura del Govern. D'aquesta manera, s'ha donat a conèixer que la bústia de drets lingüístics —en què els alumnes poden denunciar per la via oficial discriminacions de llengua— ha permès detectar un total de 71 queixes d'aquest tipus durant el curs actual. A més, de la setantena de reclamacions presentades fins avui, 30 han estat per canvis en la llengua de docència, i totes aquestes alteracions han estat en assignatures anunciades en català que havien passat a fer-se en castellà. Això representa un 42,25% de les denúncies totals.
Pel que fa a la resta de queixes relacionades amb qüestions lingüístiques, han tingut a veure amb una manca d’informació sobre la llengua d’impartició de les assignatures abans del període de matrícula o d’oferta de grups en català. També hi ha hagut denúncies per la presència deficitària del català en alguns usos lingüístics institucionals en el marc de les universitats. Del total de les 71 queixes, 60 es corresponen amb estudis de grau i 11 a màsters.
El curs passat, només va haver-hi un total de 41 denúncies a través d'aquesta via oficial, de manera que la xifra va pel camí de doblar-se. Segons dades de la Plataforma per la Llengua —independents del Departament de Recerca i Universitats—, van rebre's 88 queixes, de les quals el 47 % eren perquè alguna assignatura que s'havia d'impartir en català es va impartir en una altra llengua, una proporció lleugerament més elevada a la que informa el Govern pel que fa al curs actual.
Un pla per a la llengua
La bústia de queixes lingüístiques s'emmarca en la campanya per promoure el català i que porta per nom 'Si et canvien la llengua, no et tallis'. Durant la reunió d'aquest divendres, l’assessora en política lingüística del Departament de Recerca i Universitats, Marina Massaguer, ha celebrat que la iniciativa "ha assolit l’objectiu de fer emergir casos de canvi de llengua que fins ara no estaven detectats". Així, en un context en què l'ús del català perd pistonada en l'àmbit social, "és imprescindible fer una gestió del multilingüisme que respongui a criteris de sostenibilitat lingüística i justícia lingüística". Massaguer també ha afegit que "cal fer compatible la internacionalització amb el foment del català com a llengua pròpia de les universitats catalanes".
En aquests moments les universitats catalanes estan elaborant els plans d’increment de la docència en català amb l’objectiu d’augmentar l’oferta i proporció de classes en català. En la mateixa línia, aquest divendres s’ha obert una nova convocatòria dels ajuts Interlingua, destinats al foment del català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l’àmbit universitari, i amb una dotació de més d'un milió d'euros. Com a novetat d’aquest curs, els ajuts inclouran els cursos de llengua catalana i occitana de qualsevol nivell i modalitat, tant presencials com virtuals.