Tan sols un total de 10.716 catalans residents a l'exterior han pogut exercir el seu dret a vot a les eleccions del Parlament de Catalunya del 14-F. Per tant, un 4,2% dels electors a l'estranger dels 255.163 registrats al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) ho van aconseguir finalment.
A diferència amb els vots en territori nacional, JxCat és el partit que té més suport dels ciutadans residents a l'exterior a totes les demarcacions, amb un total de 2.731 vots en total. El segueix el PSC, amb 1.939 vots; i ERC, amb 1.922 vots. En Comú Podem segueix el rànking amb 836 vots, la CUP amb 727 i Cs amb 704. Vox només arriba a setena força a l'estranger, amb 481 vots. El PP n'aconsegueix esgarrapar 378 i el PDeCat en compta 191.
Es confirmen les prediccions
Les prediccions eren pessimistes ja abans de les eleccions, ja que de les 255.087 persones que resideixen permanentment a l'estranger, només 15.509 van aconseguir registrar-se, un 6% del total.
Una vegada recomptat el vot exterior, els resultats de participació són encara més dramàtics, sobretot en comparació amb les eleccions del 2017, quan es va arribar al 12% de la participació.
Una "tempesta perfecta" per a l'abstenció
Tal com ja preveia el responsable de comicis de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), Toni Montserrat, les condicions que envoltaven les eleccions no eres les més ideals per fomentar la participació d'aquells catalans a l'estranger. A la pràctica, és evident que les restriccions per la Covid de cada país, la dificultat per aconseguir el vot pregat i la confusió produïda pel possible ajornament de les eleccions ha acabat passant factura, tant als votats com a les ambaixades.
De fet, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja va denunciar amb el llançament d'una campanya els problemes amb els quals es van topar els ciutadans catalans a l'estranger, sobretot pel que fa als terminis per poder demanar el vot.
Als catalans residents a Irlanda se'ls va impedir exercir el seu dret a vot per què, segons va denunciar l'ANC, l'ambaixada espanyola no va demanar els permisos necessaris per fer-ho enmig de les restriccions sanitàries. A Andorra, el Ministeri de Salut va prohibir als catalans infectats de Covid anar a votar.