Un 0,6% de la població espanyola major de 18 anys ha patit abusos sexuals per part de sacerdots o religiosos de l'Església catòlica. Això conclou l’informe presentat aquest divendres pel Defensor del Poble al Congrés dels Diputats. El treball també indica que l’1,13% de la població ha patit abusos en l’àmbit religiós. Aquest segon terme inclou agressions sofertes per persones que poden ser laiques, però que s’han perpetrat en àmbits relacionats amb la religió, com per exemple professors d’una escola catòlica. Tenint en compte els percentatges entregats pel Defensor del Poble i les dades de població de l’Estat (INE), les dades s’extrapolen a unes 236.000 persones en el primer cas i a unes 445.000 persones en el segon.
Les dades s'obtenen a partir d'una enquesta encarregada pel Defensor del Poble a GAD3, després que Ángel Gabilondo rebés l'encàrrec per part del Congrés dels Diputats d'entregar un informe sobre els abusos sexuals comesos a l'estat espanyol per part de l'Església catòlica. L'enquesta contempla una mostra metodològica i numèrica significativa de la població espanyola (8.013 persones) a partir de dades anonimitzades recollides per la Unitat d'Atenció a les Víctimes. El treball plasma, entre altres coses, que l'11,7% de les persones entrevistades afirmen haver patit abusos sexuals abans de complir 18 anys; és a dir, 4,6 milions de persones. D'elles, un 3,36% manifesta que aquest abús es va produir en l'àmbit familiar, és a dir, 1,3 milions de persones.
D'altra banda, l'enquesta mostra que un 72% dels enquestats van considerar que l'abús sexual infantil és un problema social molt greu i un 24,4% el van valorar com bastant greu. No obstant això, la major part de les persones enquestades va considerar que no s'estan prenent les mesures adequades per reduir el problema. En una roda de premsa al Congrés dels Diputats, Gabilondo ha explicat que un total de 487 víctimes, un 87% d'elles són homes, han denunciat abusos sexuals a l'Església davant la unitat d'atenció a víctimes de la comissió creada per la institució.
L'Informe apunta que la resposta de l'Església catòlica, almenys oficialment, ha estat caracteritzada "durant molt de temps" per "la negació o la minimització del problema". En aquest sentit, assenyala que algunes víctimes han hagut de fer front no només a la "negació i a l'ocultació", sinó fins i tot a "pressions" de representants de la mateixa en les quals "se'ls culpabilitzava dels abusos patits".
Ara bé, l'enquesta també valora que també s'han detectat bones pràctiques a l'Església i reconeix "el coratge institucional dels qui han optat per assumir la responsabilitat que correspon a la institució per la victimització produïda". D'altra banda, també critica que els poders públics van mancar de procediments adequats per a prevenir, detectar i reaccionar enfront de la comissió d'abusos sexuals de menors en els centres escolars de l'Església catòlica en el passat.
L'Informe proposa una vintena de recomanacions concretes. Entre elles, es troben la de celebrar un acte públic de reconeixement i reparació simbòlica a les víctimes pel prolongat període de temps de desatenció i d'inactivitat, en particular entre 1970 i 2020, o la creació d'un fons estatal per al pagament de compensacions a favor de les víctimes.
La Conferència Episcopal Espanyola convoca una assemblea extraordinària
Paral·lelament, la Conferència Episcopal Espanyola ha convocat pel pròxim dilluns 30 d'octubre una Assemblea Plenària Extraordinària per analitzar l'informe del Defensor del Poble. Es tractarà d’una reunió en la qual els bisbes hi poden acudir de forma presencial i online. La trobada se centrarà en els abusos sexuals perpetrats per membres de l'Església, i tindrà dos únics punts en l'ordre del dia.
La primera qüestió que es tractarà serà l’estudi i valoració de l'informe presentat pel Defensor del Poble aquest divendres al Congrés. En segon lloc, s'estudiarà la sol·licitud del Despatx Cremades & Calvo Sotelo per ampliar el termini de lliurament de l’auditoria que realitza per encàrrec de la Conferència Episcopal.